Šta Dubai donosi ABA ligi: Zvezda i Partizan „zakucani“ u EL

Euroleague 20. feb 202413:47 28 komentara
Euroleague Evroliga večiti
Wikipedia

Košarkaški projekat iz Dubaija mogao bi da se uključi u evroligašku konkurenciju i bez učešća u ABA ligi, piše portal "Basketball Sphere" pozivajući se na svoje izvore, ali se insistira na tome iz više razloga.

Jedan je, naravno, promocija Dubaija na košarkaškoj sceni, ali bi zauzvrat pozicija ABA lige u odnosu na Evroligu i Evrokup bila popravljena, a klubovi bi imali direktne koristi od takmičenja sa mega projektom iz prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, naročito kada su u pitanju gostovanja i boravak u toj bliskoistočnoj zemlji.

Sponzor specijala Evrolige u sezoni 2023/24 – MaxBet.

„Basketball Sphere“ navodi da ulazak Dubaija u regionalnu košarkašku ligu ne bi poremetio prolaznost klubova u Evroligu i Evrokup, naprotiv, već se između redova pominje da bi se pozicija Crvene zvezde i Partizana kao učesnika Evrolige samo popravila u tom slučaju.

TEMA SPORT KLUBA: DUBAI U EVROLIGI – ŠTA KAŽE PRAVILNIK

Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Navedeno je i da je „večitima“ poslata upravo takva poruka, ali se ne pominje da li je reč o „A“ licencama ili nekom drugom obliku saradnje koji ne bi ugrozio poziciju beogradskih klubova.

Podsetimo, predstavnici crveno i crno-belih nedavno su u Beogradu ugostili na odvojenim radnim sastancima vodeći tandem Evrolige, Dejana Bodirogu i Domantasa Motejunasa.

KK ZVEZDA: PORESKA I BUDŽETSKA INSPEKCIJA SU U NAŠEM KLUBU

Dubai
Guliver Image

Ovaj portal navodi da bi Dubai doneo ABA ligi finansijsku i organizacionu stabilnost, jaču poziciju u odnosu na Evroligu i Evrokup, nove sponzore, novac od TV prava iz proboja lige ka novim tržištima i dosta toga još, što bi sveukupno trebalo da odobrovolji svih 11 klubova vlasnika ABA lige.

„Rivalima iz ABA lige bili bi ponuđeni posebni benefiti prilikom gostovanja u Dubaiju, a duga putovanja, sa finansijske strane, neće predstavljati prepreku za klubove iz regiona“, navodi ovaj portal, ne ulazeći u detalje. Može se pretpostaviti da bi Dubai ugovorom sa ABA ligom praktično finansirao sva gostovanja ABA klubova u UAE.

Sport Klub se nedavno, baveći se ovom temom, dotakao i „članstva“ u samoj Evroligi.

KK PARTIZAN: INSPEKCIJE SU I U NAŠEM KLUBU

Dubai
Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

„Ono što navijače u regionu najviše zanima jeste: kako će izgledati Evroliga sledeće sezone? Ono što je sigurno jeste da će igrati 12 učesnika sa A licencom, tj. izvesno je da nema povratka CSKA i ostalih ruskih klubova. Ako ne prođu među osam najboljih, nisu sigurni ni Monako i Virtus, Alba nema ugovor, Valensija takođe nije sigurna, čekaće se i ishod Evrokupa, a svoje mesto traže i Partizan i Crvena zvezda. Rečju – još se malo toga zna.

Moguće je da Dubai već od sledeće sezone zaigra u Evroligi, ali u sklopu posebnog dogovora (pregovori su u toku) sa Evroligom – tada bi klub iz UAE najverovatnije dobio višegodišnji ugovor, i to ne bi uticalo na jedno mesto ABA lige u EL, tj. na dogovore ABA i EL. Osim, naravno, činjenice da bi Dubai zauzeo jedno mesto, ali videćemo i koliko su realne priče o daljem proširenju elitnog takmičenja na 20 klubova…“

MaxBet Fantazi promo
Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare