Arapi hoće u EL, nude 60 miliona evra, osnivaju klub…

Vesti 10. okt 202223:07 10 komentara
Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Prema pouzdanim informacijama grčke Gazete, grupa arapskih preduzetnika zainteresovanih za formiranje tima u Evroligi sprema vrtoglavu ponudu kako bi postali naslovni sponzor takmičenja umesto "Turkiš Erjalnsa".

Povezane vesti

Prvi korak je već načinjen, a u utorak ujutro u Dubaiju će biti održan sastanak na kome će učestvovati i predstavnici 13 klubova, deoničara elitnog klupskog takmičenja Evrope.

Arapski biznismeni su zainteresovani za izgradnju ekipe sa izgledima da osiguraju „specijalnu pozivnicu“ za sledeću sezonu. To će biti prvi sastanak dveju strana uživo (prethodio mu je niz online kontakata i razmena mejlova), a očekuje se da poslovni ljudi iz Emirata nakon predstavljanja ponude podnesu i zvaničan predlog Evroligi sa vrlo primamljivim kompromisima koje nude.

Naime, veliki adut privrednika iz Dubaija je namera avioprijevoznika „Emirates“ da ulaže i u područje evropske košarke, nudeći višegodišnji ugovor za iznos koji premašuje 50 miliona godišnje i doseže do 60 kako bi od „Turkiš Erlajnsa“ preuzeli generalno sponzorstvo. Inače, turska kompanije godišnje obezbeđuje 10 miliona evra.

Raša Radovanović
Srdjan Stevanovic/STARSPORT

Osim „vajld karda“ za novoformiranu ekipu koja bi bila smeštena u Dubaiju (bez obriza da li će liga biti proširena na 20 ili će ostati sa 18 timova), Arapi traže da im se dodeli organizacija Fajnal-fora za period od 2024. do 2026. godine u „Koka Kola Areni“ (kapaciteta 17.000 mesta), koja je jedna od najmodernijih košarkaških dvorana na svetu.

Predlog, koji je u prvoj fazi naišao na brojne pozitivne komentare kod deoničara (klubova), dolazi u vreme velikog restrukturiranja takmičenja i dolaska Dejana Bodiroge na čelnu poziciju, i veruje se da bi se realizacijom projekta drastično promenila karta evropske košarke i komercijalno značajno smanjio jaz u prihodima između Evroligu i fudbalske Lige šampiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare