Egzum: Partizanova košarkaška kultura – neprevaziđena!

Vesti 24. feb 202421:17 10 komentara

Australijski košarkaš Dante Egzum bio je jedan od miljenika navijača Partizana u sezoni 2022/2023, a posle fantastičnih igara u crno-belom dresu, vratio se u NBA. Igrač Dalas Meveriksa govorio je o danima provedenim u Beogradu tokom gostovanja u podkastu čiji je autor Devin Heris, takođe nekadašnji igrač Mevsa.

Sponzor specijala Evrolige u sezoni 2023/24 – MaxBet.

Egzum (28) je u Evroligi na 38 utakmica beležio prosečno 13,2 poena (52% iz igre, 39% za tri poena), 2,3 skoka i 2,7 asistencija u dresu Partizana.

KK Partizan:

Kada sam došao u Evropu, prvo sam samo želeo da se vratim u NBA, nije mi bilo bitno da li ću pobeđivati ili gubiti. Međutim, brzo sam promenio mišljenje i samo sam želeo pobede. Želeo sam da osvojim Evroligu.

Posle epizode u Barseloni, nekadašnji peti pik NBA drafta imao je priliku da u Partizanu sarađuje sa devetostrukim prvakom Evrope Željkom Obradovićem.

“Svideo mi se period u Barseloni, ali tamo je bilo mnogo uspona i padova. A onda sam preuzeo veliki rizik i otišao u Partizan. Kultura koja prati taj tim je neverovatna, neprevaziđena. Svideo mi se svaki korak tokom mog perioda u Partizanu. Trener mi je bio najpoznatiji lokalni trener, on je poznatiji i od igrača. Kada hodamo aerodromom, navijači prilaze da se slikaju sa njim, ne sa nama. Sjajno je bilo učiti od njega, biti u tom okruženju i igrati pred 20.000 navijača koji skandiraju, pevaju i žele da igramo žestoko. Pobedili mi ili izgubili, jedino što im je bilo važno jeste da igramo srcem za taj dres. Meni se to mnogo dopalo”, kaže Australijanac.

Dante Egzum
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Drugačije se igra u Evropi u odnosu na NBA…

“Glavna stvar u Evropi bila je da shvatim ulogu plejmejkera. Tamo je ključna stvar da znate kako da kontrolišete igru u poslednjih pet minuta četvrte četvrtine. Tamo je lako biti u ulozi sporednog igrača, biti tih i pustiti najveće zvezde da donose odluke. Bio sam primoran da budem lider, da razgovaram i objašnjavam igračima koji su mojih godina, možda i stariji. To me je pretvorilo u neku vrstu lidera. Tamo su napadačke šeme lude. U Evropi se mnogo više razmišlja u igri, dok je u NBA statistika veoma važna. Ovde je teško pokazati kako doprinosiš igri, ako nemaš statistiku da njom to pokažeš”, objasnio je Egzum.

Promo

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare