Egzum: Dugujem Partizanu, preboleo sam tuču i poraz od Reala

Euroleague 3. mar 202415:08 7 komentara

Nekadašnji plejmejker Partizana, sada košarkaš Dalas Mevriksa Dante Egsum izjavio je da mu je veoma prijao boravak u Evropi, a posebno je naglasio važnost perioda koje je proveo u Srbiji pre nego što se vratio u NBA ligu.

Australijanac je prvi put na Starom kontinentu zaigrao u dresu Barselone u sezoni 2021-22, da bi naredne sa velikim uspehom nosio dres Partizana. Upravo dobre partije u crno-belom dresu su mu omogućile novu, istinsku šansu u NBA ligi, gde se ustalio kao bitan član rotacije Mevriksa. Dante prosečno beleži 8,9 poena, 2,8 skookva i 2,9 asistencija.

KOŠARKA:

„U Barseloni sam se prilagodio na Evropu, ali boravak u Partizanu je bio ključan za moj napredak. Barselona je prelep grad, uživao sam u Španiji, to iskustvo mi je pomoglo da se adaptiram. U Evropi zapravo naučite košarku i gotovo uvek igra najboljih pet igrača (u tom trenutku, situaciji)“, rekao je Egsum za Mundo Deportivo i dodao:

„U Evropi je veoma važno da naučite kako da doprinosite timu, posebno ako niste jedan od glavnih igrača. I Evropa i NBA imaju svoje prednosti. U Sjedinjenim Američkim Državama se igra slobodnije, tada najtalentovaniji dolaze do izražaja, dok je u Evropi prioritet ekipa. Ne bih rekao da je jedno bolje od drugog, samo su drugačiji stilovi igre u pitanju.

Plejmejker je nastavio o razlikama između košarke u SAD i Evropi – pristupu trenera. Posebno je upečatljiv bio njegov put od početka do kraja saradnje sa Željkom Obradovićem u Partizanu, a prethodno je u Barseloni sarađivao sa takođe nekada izuzetnim košarkašem – Šarunasom Jakisevičijusom.

„Nije mi smetao drugačiji način rada. Vidite kako Željko reaguje, vrlo je strastven – svi evropski treneri na taj način doživljavaju košarku i žele da pobeđuju. Ni Šaras nije drugačiji, hteo je da ispoštujemo ciljeve i ambicioznost je samo kuljala iz njega“.

Eksum je, upitan o porazu od Real Madrida u borbi za fajnal-for Evrolige i famozne tuče koja je i udahnula novi život ekipi koja je potom postala šampion Evrope dao vrlo konzervativan odgovor.

„Preboleo sam to. Šta drugo mogu da kažem? To je nešto što se dogodilo, usresredio sam se na NBA i to je sada ono čemu posvećujem pažnju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare