Rubio: Život je pun sivila, a ja učim kako da ga obojim

Euroleague 26. feb 202416:17 3 komentara

Španski košarkaš Riki Rubio predstavljen je zvanično kao novo pojačanje Barselone.

Evroligu i ACB ligu gledajte ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Katalonski klub je potpisao ugovor do kraja sezone sa plejmejkerom, koji je registrovan i ima prava nastupa i u Evroligi i u španskom prvenstvu. Rubio se košarci vratio nakon pauze u karijeri na koju se odlučio zbog mentalnog zdravlja, a po prvi put je otvoreno pričao o poteškoćama sa kojim se susreo.

„Hvala medijima i ostalim članovima košarkaške javnosti što su ispoštovali moju privatnost. Bio je to vrlo kompleksan period, nisam u potpunosti razumeo šta mi se dešava i omogućili ste mi da to na miru rešim. I dalje radim na tome i tako će biti i ubuduće. D“, rekao je Rubio i dodao:

„Dugujem mnogo i Košarkaškom savezu Španije, koji mi je demonstrirao šta znači slogan ‘La familia’ (porodica). Postojala su dve moguće reakcije kada sam selektoru Seđu Skariolu saopštio da moram da napravim pauzu, ali su me svi podržali i niko me nije pritiskao. Sada, kada sam ponovo pitao za pomoć, opet su uz mene u novom koraku ka potpunom oporavku. Veliko hvala i Klivlend Kavalirsima koji su razumeli moje probleme i čuvali mi leđa od starta. Oduvek će biti u mom srcu“.

KOŠARKA:

Rubio je igrao tokom prvog kvalifikacionog prozora za Evrobasket za Španiju, ali je Furija zabeležila dva poraza – od Letonije i Belgije, pa je sa skorom 0-2 na trećem mestu grupe C. Iza je samo Slovačka.

„Nije bilo jednostavno Barsi da ispuni moje zahteve, koji su prilično neobični. Došao sam u klub tokom sezone i pitam za jedinstvene uslove… prihvatili su, puni razumevanja. Već 18 godina sam profesionalac, nikada ranije nisam bio deo ovako dobre grupe igrača, momentalno su me prihvatili. Osećam se cenjeno, a veliku ulogu imaju i moja porodica i prijatelji. Kada ste u problemu, osećaj podrške je ono što vas izvlači iz krize. Konstantno sam bio pod stresom i to je negativno uticalo na moje telo. „, rekao je Riki i dodao:

„Ne postoji tačna dijagnoza, ali simptomi su ukazivali na loše mentalno stanje i jedini način da se izborim sa tim je da se posvetim razumevanju uzroka poteškoća – za šta je trebalo vremena. Dva faktora su uticala – po jedan interni i eksterni. Unutrašnji je način na koji sam sebe posmatrao, sve ono što me je učinilo profesionalcem, ali nije bilo održivo i uvideo sam da postoji drugačiji pristup, iako ga još nisam u potpunosti usvojio. Spoljni – konkurencija. Zato sam napravio pauzu u karijeri. Bio sam veoma uplašen, ali sam znao da je taj potez neophodan. Zahvaljujući tome ponovo igram i uživam na parketu, ali moram i da brinem o sebi.“

Španac je detaljnije objasnio kroz sa čim se sve borio.

„Za mene je košarka bila zatvoreno poglavlje, ali sam radio na svom mentalnom stanju prethodnih meseci i uvideo da izlaz postoji. Košarkaš Rubio je ‘pojeo’ čoveka Rikija, ali strahom se može upravljati. Nekada je nervoza korisna, ali ne u velikim količinama. Nije isto biti uplašen i pod tenzijom ili zabrinut. Mnogo je sivila u životu, a ja učim kako da ga obojim. Od avgusta nisam ni razmišljao o košarkci. Radio sam na ličnosti i svojim problemima – sve to ide uz karijeru, ali je i odvojeno od nje. Već sa 14 godina sam postao profesionalac i sebe izgradio naopačke – prvo telo, pa potom karakter. Preokrenuo sam taj proces – bilo je teško, ali pregršt je benefita. Spasao sam se i dobro se osećam“.

Rubio je ponikao u Huventudu, a u svom prvom mandatu u Barseloni igrao je dve sezone za Katalonce. U Evropu se vratio posle 13 godina u NBA ligi. On je tamo igrao za Minesota Timbervluvlse, Juta Džez, Finiks Sanse i Klivlend Kavalirse.

Španski plej bi svoj drugi debi za Barselonu mogao da ima protiv Monaka, u petak od 20.30, uz direktan prenos na SK2.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare