Suđenje na meču Partizan – Monako: Šta kaže Evroliga?

Vesti 8. dec 202311:14 78 komentara
Majk Džejms, Alen Smailagić
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Monaka bili su nezadovoljni nekim sudijskim odlukama posle utakmice 12. kola Evrolige, u kojoj je ekipa Saše Obradovića poražena u Beogradu od Partizana posle produžetka. Povodom protesta koji je klub iz Kneževine uputio Evroligi, elitno evropsko takmičenje se oglasilo saopštenjem.

Sponzor specijala Evrolige u sezoni 2023/24 – MaxBet.

U saopštenju stoji sledeće:

Posle meča Partizan - Monako:

„Usled spekulacija u vezi sa poslednjim napadima odigranim u produžetku utakmice Partizan – Monako, koja je na programu bila petog decembra 2023. godine, Evroliga nudi sledeće zaključke:

– Na 49,3 sekunde do kraja Donatas Motejunas je promašio šut za tri poena, a Džon Braun i Kevin Panter su se borili za odbijenu loptu. Lopta je izašla u aut i sudije su je dodelile Partizanu jer ju je poslednji dotakao Braun. Ispravna odluka. Ovo je odluka koja može da se proveri pregledanjem snimka. Sudije su potvrdile prvobitnu odluku. Sudije su potom vratile sat za istek produžetka na 50,2 sekunde.

– Na 35,7 sekundi do kraja Peri Doužer junior je krenuo ka košu i imao kontakt sa Džerodom Blosomgejmom. Sudije su odlučile da je u pitanju Doužerov faul u napadu u defanzivnom polukrugu. Neispravna odluka. Ovakva odluka može da se revidira gledanjem ponovljenog snimka jer sudije nisu bile sigurne da li je odbrambeni igrač bio u defanzivnom polukrugu. U skladu sa pravilima, kada su sudije ustanovile da je Blosomgejm bio u defanzivnom polukrugu, promenile su odluku u ispravnu i dodelile dva slobodna bacanja Doužeru. Sudije su potom vratile sat na 36,9 sekundi.

– Na 23,9 sekundi do kraja Motejunas je u reketu kreirao kontakt sa protivnikom pre šuta. U pitanju je marginalni kontakt. Odluka da se ne dosudi faul je bila ispravna.

– Na 20,3 sekunde do kraja Zek Ledej je zabeležio skok pod Partizanovim košem posle Motejunasovog promašaja. Dodao je loptu Panteru, koji ju je vratio Ledeju, koji dodaje Doužeru. Doužer preko linije polovine terena dodaje loptu Alenu Smailagiću u trenutku kada je na satu 11 sekundi. Sudije su pogrešile ne dodelivši loptu Monaku jer Partizan nije uspeo da prenese loptu u prednje polje za osam sekundi. Monako je trebalo da dobije loptu sa 12,3 sekunde na satu.

– Na 9,8 sekundi do kraja utakmice Motejunas je imao kontakt sa Smailagićem, a sudije su odlučile da se radi o ličnoj grešci. Neispravna odluka. Ovakva odluka može da se proveri pregledanjem snimka jer Motejunas nije zapravo pokušavao da dođe do lopte. Prekršaj je promenjen u nesportsku grešku. Ispravna odluka.

– Na 1,2 sekunde do kraja Doužer ubacuje loptu iz auta dok ga brani Motejunas koji dozvoljeno dodiruje loptu, pa se izvodi novi aut. Pre ubacivanja lopte Džordan Lojd i Zek Ledej su u kontaktu. Lojd drži obe svoje ruke oko Ledeja. Kazna za taj prekršaj bi trebalo da bude jedno slobodno bacanje za Ledeja i lopta iz auta za Partizan na mestu najbližem onom na kojem je prekršaj napravljen. Greška sudija što nisu dosudile faul.

– Tokom kontakta Lojda i Ledeja došlo je i do slučajnog kontakta dvojice igrača dok su padali na parket, što je bila posledica prvobitnog nedosuđenog prekršaja. Tokom pregledanja snimka, sudije nisu idetifikovale ili odredile nijedan potencijalni vid nasilja, pa su zadržale inicijalnu odluku. Sudije su vratile sat na 1,1 sekundu.“

Praktično, zaključak Evrolige je da je sudijska trojka Danijel Jerezuelo, Arturas Sukis i Leandro Lezkano pogrešila u dva navrata u finišu produžetka. Prvo, kada nije dosudila prekršaj za neprenošenje lopte u prednje polje i dodelila loptu Monaku. Druga greška bila je to što nije dosuđen faul Džordanu Lojdu nad Zekom Ledejom, pa Partizan nije dobio slobodno bacanje i loptu sa strane.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare