Preko pola: Košarka gubi u ovom ratu

Za SK pišu 15. nov 202214:44 1 komentar
Giuseppe Cottini/Getty Images

Prethodne nedelje, uoči samih utakmica Evrolige, i dalje je bilo nejasno na koje igrače će koje reprezentacije moći da računaju tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvno. Famozne FIBA prozore već duži vremenski period definišu opšta konfuzija i nedostatak jasnog pravca i odgovora na pitanja kao što su: zašto se uopšte i održavaju u sred sezone? Zašto neki igrači mogu da igraju, dok drugi ne mogu?

Kome je u interesu da ekipe nastupaju sa igračima koji objektivno gledano nikada ne bi obukli taj dragoceni dres u normalnim okolnostima? Kome je u interesu da su velike košarkaške zemlje na ivici eliminacije sa Svetskog prvenstva?

Očigledno, iz nekog razloga, FIBA smatra da je upravo njima u interesu takav scenario. Jasno je da žele da ’male’ i ’manje’ zemlje budu šire zastupljene i dobiju priliku da učestvuju na ovakvim takmičenjima, ali to vidljivo ne rade na iole razuman i konstruktivan način. Na primer, selektor Italije Đanmarko Poceko je nedavno ukazao na činjenicu da postoji legitimna šansa da Janis Andetokumbo ne učestvuje na Svetskom prvenstvu zbog FIBA prozora. Luka Dončić je tako već jedno prvenstvo i preskočio, dok smo čak i mi, pa samim tim i dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić takođe ugroženi u borbi za plasman.

Ali, pre svega i pre svih ostalih pitanja, situacija sa igračima deluje ključno. Ko, kako i zašto može da pusti (ili spreči) igrača da napusti klub i ode sa reprezentacijom da igra kvalifikacionalne utakmice za veliko takmičenje?

U tom smislu, možemo da kažemo da je čak i normalno da, na primer, domaće ekipe kao što su Zvezda i Partizan imaju više volje da izađu u susret KSS, nego da izađu u susret tuđim reprezentacijama, ali mnogo toga u svemu ovome ne deluje pretarano smisleno. Na primer, zamislimo samo kafkijanski absurd u kojem Efes, predvođen Atamanom, ne dozvoljava Miciću da igra za Srbiju protiv Turske, takođe predvođene Atamanom, i to utakmicu koja ima potencijala da direktno odredi koja od te dve ekipe će ići na predstojeće Svetsko prvenstvo.

košarkaška reprezentacija Srbije
fiba.basketball

Slično tome, pojavila se kritika od strane Grčke na račun Partizana po pitanju Papapetrua i činjenice da ga nisu pustili da igra utakmicu protiv Letonije. Dok bi utopijski gledano bilo najpoštenije da klub dozvoli tu odluku samom igraču, ipak Partizan plaća ozbiljan novac za uslugu koju Papapetru pruža (ili koju bi trebalo da pruža) i zauzvrat očekuje maksimalnu posvećnost i stoprocentnu prisutnost u klubu koji je izdvojio velika sredstva da ga i dovede. Međutim, kritika se više odnosila na činjenicu da su pustili srpske igrače, ali inostrane pak ne. Zašto to deluje toliko čudno? U saradnji sa KSS naši klubovi prosto moraju da puste domaće igrače za dobrobit onoga što je naše – a to je srpska košarka – dok tu odgovornost prema drugim savezima nemaju, niti treba da imaju.
Ta subjektivnost je još jedna u nizu direktnih negativnih posledica novouspostavljenog FIBA sistema. Ne samo što nijedna reprezentacija nije u punom sastavu, već privatni klubovi sada imaju moć da šalju ili ne šalju igrače u zavisnosti od toga da li bi to eventualno zaštitilo njihov nacionalni košarkaški interes.

Matija Pavićević je pisac, odrastao je u Beogradu, ali je dobar deo života proveo u inostranstvu. Do sada je objavio dva romana – „Jutarnji bluz“ i „Blede plave oči“. Veliki je ljubitelj košarke.

Imajući sve to u vidu, trenutni prozor ukazuje na to da je situacija kompleksna, ali i da je makar nešto u svom ovom ludilu kristalno jasno: ovde ništa ne valja. Igrači, treneri, klubovi, navijači, svi do zadnjeg su nezadovoljni.

Rešenja jednostavno nema, ali korak u dobrom pravcu bi bio dogovor između Evrolige i FIBA (zbog čega je Dejan Bodiroga i postavljen na tako važnu funkciju). U najjednostavnijim crtama obe strane moraju da nađu kompromisno rešenje u vidu rasporeda, dok FIBA takođe mora da uspostavi konkretna pravila u kojem privatni, ili privatno vođeni timovi nemaju moć odobravanje ili zabranjivanja pojedincima da nastupaju za svoju zemlju, pogotovu u situacijama u kojima postoji jasan konflikt interesa. Po svaku cenu treba obezbediti i sačuvati regularnost i integritet takmičenja.

S jedne strane, možda upravu Evrolige ova tema preterano ne zanima — uostalom ovde FIBA ispada nekompetenta, a ne oni — međutim, na stranu njihov lični sukob, ovde ispašta košarka i vredno je uložiti trud kako bi se našlo adekvatno rešenje.

Kada kvalitetne ekipe ne igraju najveća prvenstva košarka ispašta, te navijači ispaštaju, i jednostavno se pravi korak nazad po pitanju unapređivanja i promocije ovog sjajnog sporta. U tom smislu, tokom ove nedelje u košarkaškom svetu biće i pobednika i gubitnika, ali zaista, nezavisno od konkretnih ishoda, čini se kao da je cela košarkaška zajednica u gubitku.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare