Sale: Četiri centra? Jedna od ideja, tako smo i 2014.

FIBA World Cup 1. avg 201913:33 > 13:35
fiba.basketball

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević kaže da će u Kinu na Svetsko prvenstvo putovati 14 igrača, kao i da će neposredno pred Mundobasket definitivno odlučiti ko će igrati. Takođe, Đorđević nije isključio mogućnost da u finalnom timu bude četiri centra.

“Jako nam je drago što nas pratite i što ima interesovanja. Ovi momci, igrači su zaslužili sve to. Imamo određenu rutinu koju pratimo, znamo sistem koji nam je dao rezultate i nastavljamo sa time. Ovde imamo idealne, fantastične uslove kako bismo došli do željene forme i da napadnemo jednu od medalja. Ove godine jednu od dve medalje jer je jedna ‘rezervisana“, rekao je selektor Đorđević na početku konferencije za medije na Kopaoniku i potom je dodao:

“Još nas čeka mnogo rada i pred nama je veliki proces kako bismo došli u pravoj formi na Svetsko prvenstvo. Nema povreda ozbiljnih, ima svakodnevnihg problemčića, ali svi su fizički odgovorili sjajno na fizičku zahtevnost priprema. Nisu još svi tu, igrači iz NBA će nam se pridružiti neki danas, neki narednih dana, pa će nam se priključiti u radu. Netipične su pripreme, nije lako uskladiti fizičku formu svih igrača jer dolaze u različitim stanjima u zavisnosti od klubova i različitih napora. Želimo da uspostavimo jednakost u fizičkoj spremi“.

Mnogo je igrača otkazalo učešće u selekciji SAD, što je učinilo da porastu apetiti drugih selekcija, tj. vera u to da Amerikanci mogu da izgube.

“Svima su šanse veće s obzirom na to da su Amerikancima otkazali neki vrhunski igrači. Mnogo reprezentacija ide na medalju, svi vide svoju šansu, znaju da je u skoroj istoriji SAD poražena od Jugoslavije, Argentine, Grčke… Svi mi tražimo promil šanse da ih pobedimo, ali mnogo više razmišljam o drugima – Litvanija može iz drugog plana da zapreti, zatim Rusija, Grčka će sa Adetokubom biti jako snažna reprezentacija. Grčka je još 2014. godine imala 5-0 u grupi pre nego što smo ih mi pobedili, to je ta generacija, a sada imaju momka koji je MVP lige. Da ne zaboravimo Španiju, Francusku, Italiju, zatim Kanada i Argentina, Australija ne propušta priliku da se pojavi u najjačem sastavu. Konkurencija je jaka, velika odgovornost je na svima nama, pre svega na meni“.

Na pitanje da li će svi dobiti šansu da zaigraju na pripremnim utakmicama, selektor je odgovorio:

“Svakodnevno dobijaju šansu, dobili su šansu danom kada su bili na širem spisku. To shvataju, znaju koliko to znači njihovim karijerama i porodicama, a koliko i nama. Svako će dobiti adekvatnu šansu. Nije cilj samo da iskristališemo igru, nego i da razmišljamo o budućnosti koja nas čeka, pogotovo u ovim prvim utakmicama. Nije kraj posle ovog SP, moramo što bolje da postavimo igračku bazu koja će moći da odgovori zahtevima kvalifikacijama i sledećih takmičenja“.

U skladu sa time je i pozivanje Milana Mačvana i Dejana Todorovića, momaka koji izlaze iz teških povreda.

“Nisu propustili nijedan trening. Obojica imaju obaveze i prema klubovima i od početka znaju zašto su ovde, ozibljno su pristupili radu. Možda je bio jedan propušten trening za sada, ozbiljan planski rad koji ide kako treba. Žao mi je što Kuzmić nije sa nama, i sa njim je plan bio da kroz pripreme vrati formu posle povrede“.

#related-news_0

Na uvodnoj konferenciji, na okupljanju u Beogradu, selektor Đorđević govorio je da želi “sajz“ u timu, pa se postavlja pitanje da li će Srbija u Kinu sa četiri centra – Jokić, Marjanović, Milutinov, Raduljica.

“Videćemo, već smo 2014. godine išli sa četiri centra. Tada Krstić nije bio potpuno spreman, bilo je isplanirano da idemo tako i dalo je rezultat. Sada se isto ukazuje ta prilika, u zavinosti naravno od individualne forme tih igrača i toga kako ćemo se uklopiti taktički. To jeste jedna od ideja, tu imamo prednost u odnosu na druge reprezentacije i treba to da iskoristimo. Ipak, jedno je papir, a na igračima je da prihvate i da se spreme maksimalno kako bi kroz rad došli do kvaliteta koji ta prednost može da nam donese. Od igrača zavisi“.

Na pitanje o skraćenju spiska, Đorđević se nasmejao:

“Ja bih prvo da ga proširim, pa ćemo da skratimo. Ići će 14 igrača Kinu, na kraju ćemo to uraditi (skratiti spisak)“.

Đorđević kaže da se izuzetno lepo i komforno oseća u radu sa Orlovima.

“Najiskrenije, toliko uživam ovde u radu, toliko toga smo prošli i napravili, mnogo nas i čeka. Baš uživam i trudim se da neke probleme čuvam duboko u sebi. Rekao mi je Mačvan danas: ‘Dobar si glumac, ne pokazuješ sve baš‘. I to je nekada deo posla trenera, da sakrije poneki problem. Jako je lepo osećati se delom ove reprezentacije, zadovoljan sam i srećan“.

Očekivanja od veoma jake selekcije Srbije jesu velika, a selektor od njih ne beži.

“Dosta smo toga prošli u životu svi mi koji smo ovde i znamo šta to znači. Niko ne može da stavi presiju na nas više nego mi sami na sebe, niko ne želi više od nas da napravimo rezultat. Kada ima pritiska, to znači da smo dobri. Uz 100% rada, volje, želje i snage, želimo medalju, a videćemo da li ćemo uspeti. Daj Bože da uvek ima pritiska, to znači da te drugi smatraju dovoljno dobrim da stigneš do finala i da napraviš veliki rezultat“, zaključio je Đorđević.