Alex Down Under: Dirljiva priča ne tako tajnog vrta

Sport Klub

Tajna ovog skrivenog vrta više nije tajna. I više nije tako skriven. Kada je Vendi Vajtli izgubila muža, australijskog umetnika Breta Vajtlija, 1992. godine, svoju ljubav i tugu preusmerila je u transformaciju napuštenog i prljavog zemljišta u dvorištu ispred svoje kuće.

„Wendy’s Secret Garden“ nalazi se ispod njene kuće u zaliv Lavender, odmah pored šetališta kraj okeana, sa pogledom na Lučki most. Tokom proteklih 25 godina Tajni vrt su negovali Vendi i dvojica baštovana.

Na toj zemlji zasađene su domaće bilje, egzotične, začinsko bilje, a prostor je uređen i ispresecan krivudavim poludivljim stazama, grmljem, klupama za sedenje sa najlepšim pogledom koji se proteže ispred, kaldrmom i nejednakim stepenicama. Sve je ostalo skoro netaknuto, a ipak je uređeno.

To i jeste bila njena ideja pre 30 godina. Vendi je želela da prirodu ne učini manje divljom, kao i da biljke budu manje-više samoodržive, a da nega podrazumeva samo povremeni rad oko istih i dodavanje pojedinih detalja u kojima bi mogla da uživa. Vremenom u njenom tajnom vrtu počinju da uživaju svi drugi, prostor postaje javan, njena bašta javno dobro, a ona sve manje vremena provodi u njemu uživajući, više pričajući sa onima koji danas o njemu brinu o tome kako bi mogao da se unapredi… ili bolje reći… sačuva njegova tajnost – ako je to sada uopšte i moguće.

Vrt otkriva veličanstveni pogled na svetlucavu obalu luke, uokvirujući Harbur Bridž i rubove Severnog Sidneja.

Dugoročna budućnost ove vredne bašte bila je nesigurna sve do nedavno. Do 2015. godine nije bilo odgovora na pitanje šta će sa vrtom biti ukoliko o njoj prestane da se brine Vendi jednog dana. Tada je vlada Novog Južnog Velsa odobrila Savetu Severnog Sidneja 30-godišnji zakup vrta kako bi osigurala njegovu budućnost.

Wendy's Secret Garden
Sport Klub

To bi ujedno trebalo i da zadrži javni pristup vrtu nakon što Vendina kuća bude prodata kao deo izuzetnog zaveštanja od 100 miliona dolara – biće to iznos koji ona ostavlja kao kulturni poklon ljudima Novog Južnog Velsa.

Ušuškan u senci staklenih nebodera i kancelarijskih kula, Vendin tajni vrt je i javno zemljište i privatni posed ljubavi, gubitka, obnavljanja i života. Vrt je bio veliki izvor utehe za Vendi i 2001. godine, kada je umrla Arki Vatli, njena i Bretova ćerka. Imala je samo 37 godina.

Vrt je uvek otvoren. Ne postoje ni kapije, zapravo. On je tu, proći ćete pored njega i zastati čak i ako ne znate priču.

Besplatan je. Podseća na ljubav, istrajnost, snagu i volju.

Vendina životna tajna tuga i bol postala je i ostala inspiracija mnogih, a danas i dalje vešto prkosi surovom svetu nepravdi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare