Crna Gora prvi put u istoriji napada Svetsko prvenstvo

FIBA World Cup 18. apr 202420:01 0 komentara
fiba.basketball

Crnogorske košarkašice prvi put u istoriji boriće se za mesto na Svetskom prvenstvu 2026. godine, a put ka novoj stranici istorije krenuće od pretkvalifikacija.

Na Mundobasketu će umesto dosadašnjih 28 igrati 32 reprezentacije, jer je Izvršni odbor FIBA odobrio proširenje sistema takmičenja za žene nakon završetka prethodnog Svetskog prvenstva. Samim tim ukupno 16 reprezentacija učestvovaće na dva turnira, od kojih osam timova ide u Meksiko Siti, a osam u Kigali.

fiba.basketball

Potencijalni rivali iz Afrike su Senegal, Mali, Ruanda i Mozambik, kada je Amerika u pitanju na turnirima će igrati Brazil, Meksiko, Venecuela i Argentina, a iz zone Azija/Okeanija igraće Novi Zeland, Koreja, Filipini i Liban. Pored Crne Gore iz Evrope će u pretkvalifikacijama šansu tražiti Mađarska, Češka i Velika Britanija. Turniri će se održati u Meksiku i Ruandi od 19. do 25. avgusta ove godine.

Svaki turnir će se sastojati od grupne faze (dve grupe po četiri tima), nakon čega će uslediti polufinale i finale. Svaka grupa će imati četiri tima sa četiri različita kontinenta. Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobednik svakog turnira plasirati u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

fiba.basketball

Na kvalifikacionim turnirima za Mundobasket učestvovaće 24 tima, sa pobednicima pretkvalifikacionih turnira u Meksiku i Ruandi i još 22 tima određena rezultatima na FIBA ženskim kontinentalnim takmičenjima u 2025. godini.
Svetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. septembra 2026. godine u Berlinu.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!