„Embid igra za Francusku? Etički problematično…“

FIBA World Cup 14. jul 202216:39 > 18:15 9 komentara
Sarah Stier/Getty Images

Jedna od najvećih vesti u vezi sa FIBA košarkom u poslednje vreme je činjenica da je centar Filadelfija Seventisiksersa Žoel Embid dobio francuski pasoš – najbolji strelac NBA ubuduće neće više predstavljati nacionalni tim rodnog Kameruna, već će biti na raspolaganju francuskom selektoru Vensanu Koleu.

Takav razvoj događaja nepovoljno utiče i na francuske košarkaše na toj poziciji, koji su u prethodnim sezonama nosili dres sa državnim grbom.

Povezano:

Među njima je i centar Olimpijakosa Mustafa Fal, član tima koji je 2021. na Olimpijskim igrama osvojio srebrnu medalju.

„Ako nam je na raspolaganju, treba da ga uzmemo. On bi svakog trenutka trebalo da postane MVP NBA. Biće zanimljivo videti njega u paru sa Rudijem Goberom, naročito imajući na umu da selektor Kole voli visoke petorke. Embid odlično šutira, može da igra i kao četvorka“, izjavio je Mustafa Fal.

„Naravno da sam zabrinut za svoju poziciju. Etički, to može da bude problem jer mi u Francuskoj nikada to nismo radili. Sa druge strane, mi ne kršimo nikakva pravila. To je zakon sporta – ako je neko bolji od vas, on igra, prosto je“, kaže 30-godišnji Parižanin Fal, koji je visok 218 centimetara.

Fal je u profesoinalnoj karijeri, koja traje od 2011. godine bio igrač Poatijea, Monaka, Antiba, Šalona, Sakarije, Lokomotive Kubanj, Turk Telekoma i Asvela, pre nego što je 2021. došao u Pirej.

Komentari (9)

Vidi sve komentare