Iz stručnog ugla – Nataša Anđelić: Velika pobeda!

SAŠA ČAĐO
KSS

Stručni konsultant "Mundobasket specijala" Sport Kluba je Nataša Anđelić, višestruka reprezentativka (između ostalog i učesnica SP u Kini 2002. godine), nekadašnji tim lider ženske reprezentacije Srbije, bivši košarkaški menadžer, a sada predsednica Košarkaškog saveza Novog Sada.

„Velika, velika pobeda Srbije! Velika pobeda, da ih ne zovem decom, ali većina to jesu. Trijumf u tako važnoj utakmici ostvaren posle 15 sati od prethodnog teškog meča, igranog protiv favorizovane Australije. Znali smo da neće biti lako protiv Malija, jer su i protivnice videle šansu u duelu sa nama za prvu pobedu na SP. 

Bilo je teško u prvom poluvremenu, vodila se neizvesna borba, ali je reprezentacija Srbije napravila razliku sa po dve trojke Jovane Nogić i Saše Čađo i tako se rezultatski odlepila. Treća deonica je bila prelomna, a sve govori podatak da je Mali za tih deset minuta postigao svega 11 poena. To opet potvrđuje ono što sam pričala o Marini Maljković i o našoj selekciji i šta znači ta čvrsta i agresivna odbrana, na kojoj selektorka stalno insistira. Videli ste da smo odigrale još jednu utakmicu na SP, a da nismo primile više od 70 poena, svaka čast!

Povezano

U četvrtom periodu smo otišle na 12 poena prednosti i praktično tada je bilo sve jasno.

Jednostavno, ključ svega je taj Marinin sistem, koji se neguje godinama. Napraviću poređenje srpskog tima sa ekipom BiH, koja nije uspela da se prilagodi. Kod BiH se video umor i kao da nisu imale motiva. One su došle nekoliko dana pre Srbije u Australiju, s tim što je njihova glavna igračica Amerikanka Džons došla dan pre starta SP, jer je igrala u finalu WNBA. Ali BiH je svaku utakmicu izgubila sa više od 30 razlike, to je ta razlika u pristupu i sistemu.

Srbija, dakle, ima prepoznatljiv sistem, zadivljujuće je kako Marina psihološki podiže tim posle poraza, pogotovo u ovom slučaju, kada je reč o mladim igračicama, za koje su oscilacije karakteristične. Ovde su te oscilacije svedene na minimum. To se vidi i oseća na terenu, po tome kako se naše devojke kreću, kako trče i igraju u visokom ritmu i koliko su agresivne u odbrani. Definitvno, naš tim je među fizički najspremnijima na šampionatu.

Računam da su naše devojke već prošle u četvrtfinale, ne verujem da će Japan sutra moći da iznenadi Australiju… Neka nam ne zamere muškarci, to će biti već u ovoj fazi takmičenja da su ih koleginice nadmašile, jer oni su, nažalost, nedavno eliminisani u osmini finala EP.

I sve ovo do sada je ogroman uspeh naše ženske reprezentativne košarke, a da ne pričam unapred, ali plasman ovih devojčica među osam najboljih na svetu je nešto fantastično. Biće to sjajan podstrek za njihovu dalju karijeru i da i dalje igraju za Srbiju svim srcem.

Sutra poritv Francuskinja očekujem težak meč, ali verujem u novu pobedu Srbije. I njihov i naš tim je izmenjen, ali pamtimo nesrećan poraz od njih u borbi za bronzu na OI u Tokiju, a pamti se i pozitivan skor naših devojaka sa njima minulih godina. Kod njih razliku pravi Gabi Vilijams, WNBA igračica, koja je sa Šopronom osvojila Evroligu i sa Sijetlom igrala u finalu WNBA.

Međutim, spremio je naš stručni štab sigurno pravu taktiku. Tim više što je Marina radila u Lionu i inače odlično poznaje prilike u francuskoj ženskoj košarci, zatim, pomoćni trener Ljubica Drljača je dugo igrala u Francuskoj, a i kompletan skauting je sto posto urađen sjajno, kao i uvek.

Očekujem da nam naše devojke i sutra ujutru ulepšaju dan.  

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare