“Jako mi je važna atmosfera, ponovo uživam u reprezentaciji”

fiba.basketball

Nikola Vučević, jedan od najboljih igrača planete, momak koji je dva puta bio učesnik Ol star spektakla u NBA ligi i koji je nedavno produžio ugovor sa Čikago Bulsima, ponovo je u državnom timu.

Sjajni i iskusni centar će predvoditi reprezentaciju Crne Gore na drugom uzastopnom Mundobasketu, a primarni cilj je plasman u drugu fazu. Konkurenti su Litvanija, Egipat i Meksiko, dva mesta vode u drugu fazu i garantuju mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

„Znam da je bilo dosta priče oko toga što prošle godine nisam igrao. Bilo je tu dosta faktora, a jedan od njih su moja ranija iskustva sa reprezentacijom koja se nisu uvek završavala na pozitivan način. Najviše su taj nerealni pritisak koji se stvara oko reprezentacije i nerealna očekivanja uticala na atmosferu između igrača, stručnog štaba i kompletnog Saveza“, otkrio je Vučević, pa nastavio:

„Kad dođete dobrovoljno i odvojite veliki deo leta, a sve se završi na negativan način i odete u klub razočarani, mislim da je očekivano da nemate toliku želju da opet dođete i igrate”.
Vučević je nastavio sa izlaganjem:

fiba.basketball

„Iz razgovora sa momcima i selektorom, a video sam i sam tokom utakmica na šampionatu Evrope da je sve krenulo u pozitvnijem pravcu. Video sam zdravu atmosferu, da su se momci super slagali”, rekao je Vučević i dodao:

„Video sam da je atmosfera odlična i da je drugačija priča u odnosu na ranije. Sada ne idemo sa nerealnim očekivanjima. Drago mi je da sam se vratio, ponovo uživam u pripremama, a uvek je najlepši deo druženje sa momcima, putovanje i sve što prolazimo”.

Vučević je dugo deo reprezentacije, a kaže da nerealna očekivanja reprezentaciju prate još od prvog njegovog nastupa u Litvaniji 2011. godine.

fiba.basketball

„Ne znam zašto je to tako, ali sve dosta utiče na ekipu i igrače. Ako ne krene kako treba onda se stvori negativna energija, a možda je sve i do našeg mentaliteta. Mi smo zemlja od oko 700 hiljada ljudi, dobro je da možemo da sastavimo ekipu. Kada pogledamo milionske zemlje koje ne idu na velika takmičenja, a mi dva puta uzastopno idemo na Mundobasket, jasno je kakav smo uspeh ostvarili, samim plasmanom na Svetsko prvenstvo”.

Crna Gora će u grupi na Svetskom prvenstvu igrati sa Meksikom (25. avgust), Egiptom (27) i Litvanijom (29). Ako prođe dalje (idu najbolje dve selekcije) u novoj grupi čekao bi je duel i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

fiba.basketball

„Za svaku reprezentaciju, ne samo za nas, velika je stvar da igra protiv SAD. Iako nisu u najjačem sastavu, ipak su tu momci koji su nosioci u svojim klubovima. Kažem bila bi velika stvar da igramo sa njima, ali da bi bila greška da mislimo o tom meču. Najvažnije su prva, druga i treća utakmica, pa ako to prođe kako treba i dođemo do meča sa SAD to bi bio šlag na torti „, jasan je Vučević.

Ono što je još važnije od meča sa SAD jeste činjenica da bi Crna Gora prolaskom grupe imala šansu da igra kvalifikacije za Olimpijske igre.

„Mislim da je san svakog sportiste da dođe i do takve prilike. Sada je najvažnije da se fokusirano na duele u grupi, a svaki meč je finala. Idemo korak po korak, sa ciljem da stignemo do druge faze. Nikoga ne smemo da precenimo, a nikoga ne smemo ni da potcenimo“.

fiba.basketball

Sve utakmice sa Mundobasket možete da pratite na kanalima Sport Kluba, a utakmice Crne Gore će prenositi i TV Vijesti.

Bonus video