Težak poraz Srbije u Rigi, trnovit put do SP

FIBA World Cup 30. jun 202217:51 > 20:28 24 komentara
Guliver

Letonija ostvarila “duplu” pobedu, s obzirom na to da će se bodovi iz ovog meča preneti u drugu rundu kvalifikacija.

Srbija je doživela težak poraz u Rigi od selekcije Letonije – 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21), koja se Orlovima na taj način revanširala za neuspeh u Beogradu. Baltička selekcija je preuzela vođstvo u grupi, a ekipa selektora Svetislava Pešića u narednu rundu, kako sada stvari stoje, preneće gotovo sigurno dva poraza.

Sofascore

Kad tome dodamo činjenicu da će u novoformiranoj grupi uz prenesene bodove za rivale imati Grčku, Tursku i Veliku Britaniju, a da će od šest selekcija plasman na Mondijal izboriti tri najbolje, jasno je da Orlove očekuje trnovit put do planetarne smotre naredne godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima. 

Povezano

Igrala je Srbija sasvim solidno u Rigi, vodila sa 34:25 trojkom Dangubića na startu treće četvrtine, imala i kontru za dvocifrenu razliku. Ali, tada je usledio veliki pad u igri Orlova, nije imao rešenja ni selektor Svetislav Pešić. Nije pomogla ni “šira” rotacija, koja je trebalo da bude velika prednost selekcije Srbije. 

A Letonce je krenuo šut, pre svega za tri poena. U tom segmentu igre bili su prilično loši u prvom poluvremenu, pogodili su tek jednom iz devet pokušaja. Brzo se baltička selekcija vratila u igru, uspela trojkom Kurucsa da preokrene (37:35). 

Na sve probleme u srpskoj selekciji nadovezalo se i vrlo loše izvođenje slobodnih bacanja, po jedno su promašili NBA asovi Marjanović i Bjelica, potom i Marinković. Letonci se nisu zaustavljali, pa su do kraja treće četvrtine prešli put od devet poena minusa do osam viška (46:38). 

Na startu poslednjeg kvartala, dalekometnom trojkom Bertansa, a potom i njegovim laganim poenima, Letonija je imala i maksimalnih 13 poena prednosti (51:38), osam minuta pre kraja. Za povratak u meč Orlovi nisu imali snage.

UŽIVO iz Rige: Letonija - Srbija