Obradović: Najbitnije – logistika dovođenja najboljih igrača

Željko Obradović, Saša Obradović
xMarkoxMetlas xMNxPressx via Guliver Image

Završiše se famozne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Srbije je prebrinula brige oko (ne)učešća na najvećoj planetarnoj smotri. Orlovi su izvadili vizu za SP, koje će se krajem avgusta i početkom septembra održati u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, a plasman je izboren na poslednjoj utakmici, protiv selekcije Velike Britanije.

WELLNESS, 1007x300
Promo

ZAJEDNO UZ ORLOVE SA WELLNESSOM

Srpski nacionalni tim imao je u proteklom periodu uspona i padova, igrao je u promenljivoj formi i u promenljivom sastavu. Izabranici selektora Svetislava Pešića su zbog raznoraznih okolnosti, objektivnih i subjektivnih, igrali povremeno ispod mogućnosti, ali su i na momente prikazali prave majstorije. Tako je bilo i na meču sa Britancima, koji su Srbi pri kraju začinili atraktivnim potezima i ubedljivim trijumfom. Kako god, pobedi se ne gleda u zube, bitno je da ispunjen zacrtani plan.

Povezane vesti

Takvog mišljenja je i proslavljeni reprezentativac Saša Obradović, a sada vrhunski trener, koji na kormilu Monaka postiže zapažene uspehe.

„Ostvaren je cilj. To je najvažnije. Najbitnije je da smo tamo gde nam je realno i mesto. Druga stvar su svi razlozi koji su uticali da dođe do velikih oscilacija u igri. To imam i ja u mom timu. Pre svega, razumem kompleksnost našeg trenerskog posla. Mnogo je teško kad ne možeš da igraš sa istim sastavom, selektor sadašnji i prethodni nije imao isti tim na raspolaganju tokom kvalifikacija. Zbog svega toga nije bilo lako sve uklopiti, iz utakmice u utakmicu u vrlo kratkom vremenskom roku. Pri tom, to su sve igrači, koji u svojim klubovima uvek gledaju da budu glavni, a u reprezentaciji, uglavnom, imaju malo drugačije uloge. Ali i protivničke selekcije su imale takve muke u prethodnom periodu“.

Kako Obradović dalje ističe, u takvoj situaciji je neminovno da igrači u reprezentaciji igraju pod posebnim pritiskom, koji je mač sa dve oštrice.

„Takav pritisak je nezgodan, ali istovremeno, pod pritiskom se postaje bolji igrač. Tenzija u našoj ekipi je bila vidljiva na utakmicama protiv Grčke i Velike Britanije, ali to nije bila realna slika kvaliteta reprezentacije Srbije. Videlo se da su igrači u grču, da ne pokazuju ono što mogu“.

Naravno, stvari mogu da se posmatraju vedrije, da su Orlovi bili najbolji kada je bilo najpotrebnije, u drugom poluvremenu odlučujućeg susreta sa Britancima. I kako Obradović ističe, sada se valja okrenuti budućnosti.

„Sada je najvažnije da se odredi sastav za SP, to je osnovno kako bi se definisao cilj na SP. Mnogo je teško imati najjači roster, bilo bi idealno da se svi odazovu i da ih mimoiđu povrede. Veoma je bitno da se postepeno spremaju ti igrači, da spremno dočekaju pripreme reprezentacije, kroz Evroligu i druga klupska takmičenja. Najpre da se odazovu selektorovom pozivu i da što duže budu na okupu na leto. Da postoji kompaktna grupa, kojoj bi se postepeno postavio sistem, taktika. Najbitnije je da se sprovede logistika dovođenja najboljih igrača. I da oni budu spremni i zdravi za igranje u reprezentaciji“, dodao je Saša Obradović, koji u bogatoj trofejnoj kolekciji iz igračkih dana ima i zlato sa SP iz 1998.godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!