Samo da ne boli glava od letonska „tri i po“ brata…

FIBA World Cup 28. jun 202218:18 > 18:42 0 komentara
Aleksa Avramović
REUTERS/Novak Djurovic

Reprezentativci Srbije završili su mini pripreme u Nišu, uoči preostalih utakmica FIBA „prozora“, protiv Letonije (30. jun) i Belgije (3. jul), prve runde kvalifikacija za SP naredne godine. Izabranici Svetislava Pešića, kao i predstojeći rivali, obezbedili su prolaz u sledeći krug, gde ih, u nastavku takmičenja, očekuju Grčka, Turska i Velika Britanija. Ali, žele se pobede zbog prenošenja bodova i još izazovnijih protivnika.

Povezane vesti

Višak je pričati o motivaciji, želji, energiji, onih koji su se bez ozbiljnog odmora posle dugih klupskih sezona, odazvali nacionalnom timu, ali često površno izgovoreno „teško gostovanje“, i te kako čeka. Iako selektor ima običaj da kaže da Letonija nije što i Litvanija, mnogo trofejniji i košarkaški poznatiji (geografski) sused, daleko su od naivnosti. Na početku kvalifikacija, Srbija je na mišiće, skoro sa zvukom sirene slavila prošle jeseni u „Pioniru“. A u Rigi, „orlove“ čeka jači sastav u odnosu na prvi sudar, sličan onom, koji je nedavno umirio Litvance.

„Ovo su bile kratke pripreme, kao što je slučaj i sa ostalim selekcijama u „prozorima“. To je takav sistem takmičenja koji traži brzo uigravanje, niko nema vremena za nešto više. Da ne ponavljam koliko je teško reprezentacijama, koje imaju gro kandidata u NBA ili evroligaškim klubovima, pa u mnogim utakmicama „prozora“ ne mogu da računaju na najbolji sastav, ili su prinuđeni da ga drastično menjaju od akcije do akcije. Ali, u ovom trenutku, mi smo fokusirani na Letoniju i ogromnu želju da pobedimo. Koliko će to biti teška misija, dovoljno je da se prisetimo meča u Beogradu,“ ne zaboravlja Aleksa Avramović u razgovoru za Sport klub.

Uz Miloša Teodosića, te novembarske večeri, bek Partizana, pružio je odličnu partiju (17p,7as, 5sk, 3ukr.lop), prava „lokomotiva“ koja je vukla do pobede.

Ponovio se samo kvartet

Ako bi poredili sastav Srbije, na startu kvalifikacija za SP, na prvoj utakmici protiv Letonije, sa ovim koji će se istom rivalu suprostaviti poslednjeg dana juna, samo četvorica igrača su se „ponovila“. Aleksa Avramović, Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić i Nemanja Dangubić, svako na svoj način, dali su doprinos u minimalnoj (101:100), ali zlata vrednoj pobedi u Beogradu.

Od tog tima, nema dva trećine – Miloš Teodosić, Aleksa Radanov, Alen Smailagić, Uroš Trifunović, Rade Zagorac, Nikola Jović, Balša Koprivica i Jovan Novak. Neki saniraju povrede, a neki imaju privatne obaveze.

Za razliku od FIBA kvalifikacija, koje za NBA (ili Evroligu) nisu obavezno takmičenje, selektor Pešić će, nadajmo se, imati „navalu“ kandidata kada počnu pripreme za EŠ. Do tada će pojedinci odmoriti „kosti“, drugi telo, glavu i ramena od tapšanja, neki uspeti da saniraju povrede i familijarne stvari.

„Imali su sjajan šut za tri poena, čak 7-7, ali i 6-5 za dva, u prvoj četvrtini. Letonci tradicionalno važe za dobre šutere, ali, bilo je previše da se promaši samo jedan šut iz igre u tom periodu. Dobra stvar je bila što mi nismo paničili, niti se predavali. Nadam se da neće uslediti „repriza“ u Rigi. Međutim, zna se koliko dobro šutiraju, skoro redom, brzi u tranziciji… Istina, neće biti Kristapsa Porzingisa, njihove prve zvezde. Za razliku od njega, Davis Bertans, rasporediće „dane“ (ukupno 28), koje NBA dozvoljava svojim članovima da potroše na reprezentativne pripreme, pa nas čeka u Rigi, kao i njegov brat Dairis. Tu je i još jedna bratska „polovina“, Arturs Kuruc, dok je moj bivši saigrač, Rodions, kako čujem, povređen. Tu je i Rihard Lomaš, koji je u Beogradu bio najefikasniji (33), pa Rolands Šmits…“

Za razliku od Srbije, Letonija, posle prvog „prozora“ druge runde kvalifikacija, krajem avgusta, neće „produžiti“ na Evropsko prvenstvo, na kome ne učestvuju, ali imaju žarku želju da se nađu na Prvenstvu sveta 2023.

„Oni dugo igraju zajedno, po pet godina, a neki i čitavu deceniju, znaju sistem, poznaju se…A mi, silom takmičarskih prilika, stalno imamo nova lica, samo da uporedimo sastave kroz utakmice prvog kruga. Ali, tako je, kako je, ne žalimo se.“

Belgija bi trebalo da bude lakši „zalogaj“, igra se na domaćem terenu, što ponekad nije zanemarljiv detalj. Naravno, ako tribine „Čaira“ budu popunjenije od „Pionira“.

„O njima uopšte ne razmišljam dok ne prođe Letonija. Ali, ne zaboravljam šta nam se desilo u Belgiji. Mnogo mi je žao što smo tada izgubili dobijeni meč. Nadam se da će nas Nišlije maksimalno podržati, znaju da naprave dobru atmosferu. Ali, prvo Letonci, nadam se najboljem.“

Seniori Srbije putuju (čarterom) iz Niša za Rigu u sredu, dan pre utakmice, a povratak je planiran neposredno posle duela. Neće menjati nišku bazu, gde će 3. jula dočekati Belgiju. Posle „prozora“ sledi julska pauza, a početkom avgusta okupljanje i pripreme za EŠ (1 – 18. septembar).

Mečeve kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo gledajte na  kanalima Sport Kluba.

Utakmicu Letonija – Srbija možete da pratite na Sport Klubu uz SBB ukoliko još niste korisnik SBB usluga – put EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaves u narednih 30 dana.