Španci i Francuzi pokazali kako se dobijaju autsajderi

Ćabi Lopes-Arostegi, Serđo Skariolo
fiba.basketball

U ponedeljak su na programu bile preostale utakmice drugog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine – drugi „prozor“ su ubedljivim pobedama okončale Španija i Francuska, dok je Italija strepela za trijumf do poslednjeg minuta u duelu sa Holandijom.

U grupi A, u kojoj se takmiči i selekcija Srbije, Letonija je stigla do prve pobede pošto je rezultatom 82:74 pobedila Slovačku. Belgija je prva u grupi sa 2-0, Srbija i Letonija imaju po pobedu i poraz, dok su Slovaci oba puta izgubili.

Kvalifikacije za Mundobasket:

Najbolji kod Letonaca bio je bek Rihards Lomaš sa 28 poena, a Vladimir Brodžijanski je za poraženu ekipu ubacio 21.

U narednom prozoru koji će započeti 25. februara Belgija će dočekati Letoniju, a Srbija Slovačku.

Selekcije Francuske je u Kapošvaru ubedljivim rezultatom 78:54 savladala domaću Mađarsku, pa ekipa Vensana Kolea sada ima 2-0 na čelu E grupe. Crna Gora i Mađarska su na 1-1, a Portugal je izgubio oba puta.

Najbolji u redovima olimpijskih vicešampiona bili su Laberi sa 19 i Žaite sa 15 poena, a kod Mađara je Benke imao 14 poena.

U drugom meču iste grupe Crna Gora je uz dosta muke bila bolja od Portugalije rezultatom 83:69.

Španija je u Haenu u Andaluziji ubedljivim rezultatom 89:61 pobedila Gruziju. U dominantnoj predstavi tima Serđa Skariola Lopes-Arostegi je zabeležio 14, a Fernandes 13 poena. U ekipi sa Kavkaza istakao se Šermadini sa 21 poenim i 9 skokova.

U drugom meču grupe Ukrajina je u Kijevu rezultatom 78:61 porazila Severnu Makedoniju.

Španija ima 2-0, Gruzija i Ukrajina 1-1, a Makedonci su oba puta poraženi. U februaru igraju Španija – Ukrajina i Gruzija – Makedonija.

U H grupi jedina trenutno neporažena selekcija je Rusija. „Zbornaja“, koju predvodi srpski selektor Zoran Lukić, pobedila je u Sankt Peterburgu rezultatom 89:65 tim Islanda, a najbolji kod Rusa bio je Zubkov sa 14 poena, dok je Toropov dodao 12. Fridrikson je za Islanđane ubacio 12 poena.

U drugom meču grupe nešto kasnije Italija je u Milanu rezultatom 75:73 u neizvesnom meču savladala Holandiju. U selekciji Romea Saketija najbolje je igrao Nikola Akele, strelac 18 poena, dok je kod Holanđana Šejn Hamink ubacio 19 poena.

Posle dva kola Rusija ima 2-0, Italija i Island 1-1, a Holanđani su bez ijedne pobede. U narednom kolu sastaju se Rusija – Holandija i Island – Italija.

Komentari (0)

Vidi sve komentare