Franuski „biser“: U napadu kao Durent, u odbrani kao Gober

Francuska 17. avg 202223:50 4 komentara
Viktor Vembanjama
FredericChamber via Guliver

Novi košarkaš Metropolitana Viktor Vembenjama izjavio je da želi da bude najbolji u istoriji košarke, barem u jednom aspektu igre.

Vembenjama je po mišljenju skauta i ljudi iz sveta košarke jedan od najvećih talenata u poslednjih 20 godina: 18-godišnjak je prošlu sezonu proveo u Asvelu, ali je ovog leta iskoristio klauzulu da napusti klub i pojača Metropolitan 92, koji se takođe takmiči u francuskom šampionatu.

Povezano:

„Ne bi bilo dobro da moja igra u velikoj meri podseća na samo jednog košarkaša, to bi značilo da sam nedovoljno ambiciozan. Ako moram da izaberem dvojicu igrača na koje se ugledam, to su Janis Adetokumpo i Kevin Durent – oni su moji idoli. Defanzivno, Rudi Gober mi je najsličniji. Želim da budem najbolji ikada, makar u nekom aspektu“, izjavio je supertalnentovani Francuz.

Vembenjama je dospeo u centar pažnje kada je 2020. godine objavljen snimak na kojem trenira zajedno sa Rudijem Goberom – tinejdžer se još tada ravnopravno nosio sa igračem koji je tri puta proglašen najboljim defanzivcem NBA lige. Mladi košarkaš je tada bio član Nantera, a od narednog leta će moći da se prijavi za NBA draft. Skauti iz SAD predviđaju da će biti biran sa prve pozicije, a često je nazivan „najvećim talentom još od Lebrona Džejmsa“.

Vembenjama igra na poziciji centra i visok je 220 centimetara. Ono što ga izdvaja od ostalih igrača slične konstitucije je brz rad nogu i sposobnost da sam izgradi prostor za šut. U 13 Evroligaških mečeva prethodne sezone je prosečno beležio 6,5 poena i 3,8 skokova. U domaćem šampionatu je po meču postizao 9,4 poena uz 5,1 skok i zaslužio zvanje „Zvezde u usponu“ francuske lige drugu godinu zaredom.