16. Memorijal Reba Ćorković: Mališani igraju za „Ćaleta“

Borislav Reba Ćorković
KK Partizan NIS

Već 16. put pretpraznični dani u košarkaškom Beogradu protkani su setom. Tako je i u ovom prednovogodišnjem periodu u susret 16. memorijalnom turniru pionira, koji se održava u znak sećanja na legendarnog trenera Borislava Rebe Ćorkovića.

Čuveni Reba ostao je u pamćenju i u srcima generacija igrača i ljubitelja košarke kao vrhunski stručnjak, ali i kao dobričina, šarmer i boem. Otuda je nekako i prirodno da u čast čoveka dečačkog, veselog duha svakog kasnog decembra, od 2006. godine, igraju najmlađi, neki novi klinci. Poletarci, koji su u pričama starijih čuli ko je i kakav je bio „košarkaški profesor Kosta Vujić“…

Naime, četiri najbolje plasirane ekipe iz Kvalitetne lige U15 Beograda igraće u petak i subotu (23. i 24. decembra) na tradicionalnom 16. Novogodišnjem turniru za pionire koji nosi ime Borislava Rebe Ćorkovića. Ove godine, turnir se igra u hali „Radivoj Korać“, u ulici Zdravka Čelara 12, a učestvuju ekipe Partizana, Crvene zvezda, Banjica Mege i Vizure.

U polufinalnim duelima u petak, najpre je na programu derbi Partizan – Crvena zvezda od 11.50 časova, dok će od 13.50 snage odmeriti Vizura i Banjica Mega. Meč za treće mesto je u subotu, od 10.20 se igra, dok je finale na programu u 12.20.

U poluvremenu finalne utakmice, polaznici škole košarke ŠK Partizan Reba će odigrati revijalnu utakmicu.

Borislav Reba Ćorković, rođen je 9. januara 1933. godine u Dvoru na Uni, ostao je upamćen kao trener koji je Partizanu doneo prvu titulu nacionalnog prvaka i kao čovek koji je sa igračima imao poseban, očinski odnos, zbog čega su ga zvali „Ćale“. U sezoni 1980/81, Reba je sa crno-belima ponovio isti uspeh i klubu doneo treću šampionsku titulu.

Tokom igračke karijere Reba Ćorković je nosio dres Dinama iz Pančeva, odakle je prešao u beogradski Železničar u kome su tada bili Bora Stanković, Trajko Rajković, Sava Radović i Aleksandar Oberknežević. U tom klubu je postao i trener 1958. godine.

Od 1960. do 1965. je trenirao podmladak OKK Beograda, zatim, 1965. godine je prešao u Partizan gde je vodio žensku ekipu, a od 1972. godine je bio pomoćnik Ranka Žeravice u muškom timu. Posle odlaska Žeravice u Barselonu, Ćorković je samostalno preuzeo vođenje crno-belih, pa je radio kao selektor ženske košarkaške reprezentacije, sa kojom je osvojio srebro na EP 1978. u Poljskoj i zlato i bronzu na Balkanijadama. Potom je bio u riječkom Kvarneru, nakon čega se vratio u Partizan.

Reba Ćorković je radio i u Kuvajtu, vodio košarkašice Voždovca, bio instruktor FIBA, krajem 90-ih u Partizanu je imao funkciju savetnika za mlađe kategorije, a zatim je vodio školu košarke „Partizan Reba“.

Umro je u Beogradu, 26. januara 2006. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare