Duda Ivković za Nedeljnik: Možda sam mogao još

Košarka ostalo 15. dec 201711:42 > 12:12
SK

Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković proglašen je za ličnost godine u izboru "Nedeljnika". U opširnom intervjuu za taj list on je govorio o svom trenerskom razvoju, teškim odlukama i zategnutim situacijama, kao i o svom oproštaju od košarke u Atini.

Tokom 2017. godine postao je „Legenda Evrolige“, ušao je u „Kuću slavnih“ i oprostio se od košarke. „Nedeljnik“ ga je zbog toga, sasvim opravdano, proglasio za ličnost godine. Ipak, na samom početku svoje karijere Duda Ivković nije mogao ni da predpostavi šta će mu budućnost doneti.

Trenerski posao nikada nisam smatrao kao posao jer sam radio stvari koje volim i u kojima uživam. Nisam konkretno ni razmišljao da ću da postanem trener. Više sam tu bio uz burazera Pivu. On je imao tu sposobnost, kako se to žargonski kaže da od bukve napravi igrača. Moj razvojni put bio je najprirodniji„, započeo je priču Duda Ivković.

On je govorio i o životnim i košarkaškim prekretnicama na koje je nailazio.

Moj prvi posao sa seniorskom ekipom bio je u Partizanu gde sam nasledio Žeravicu. Međutim, došlo je do neslaganja. Ljudi iz uprave su mislili da mogu da odlučuju o svemu jer su oni neki politbiro. Tako me je put sasvim neplanirano odveo u Aris. Bili su to neki moji principi. Kada sam postao selektor trebalo je da napravim određene rezove. Sa spiska za olimpijsku 1988. godinu izostavio sam Acu Petrovića i Gorana Grbovića jer sam iza toga imao Kukoča i Paspalja„, nastavio je Ivković.

Tako je odbio Denver zbog dogovora sa CSKA, tako je napustio Anadolu Efes zbog nekulturnog predsednika, tako je zbog principa i oproštajnu utakmicu organizovao u Atini.

Nikada kod mene nije bilo veće sete i tuge. Iako mislim da sam mogao da radim i dalje, doneo sam takvu odluku. To nije bila utakmica, to je bio skup mnogo igrača i jednog tima, koji mi je možda ostao u najdražim sećanjima, a to je Olimpijakos. Celu boju toj predstavi dali su moji veliki prijatelji koji su prisustvovali tome„, zaključio je Ivković.

Čovek koji je dao boju čitavoj srpskoj i evropskoj košarci u decenijama iza nas.