Sedam ponosnih decenija: KSS obeležio jubilej

Košarka ostalo 12. dec 201821:40 > 21:43
KSS

Košarkaški savez Srbije Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležio je 70 godina od osnivanja i 95 godina košarke u Srbiji.

Brojnim gostima dobrodošlicu je poželeo predsednik KSS Predrag Danilović, a potom je o značaju jugoslovenske košarke pričao prvi čovek FIBA Evropa Turgaj Demirel.

Organizatori su se potrudili da u skoro dvočasovnom programu odaju počast svim generacijama koje su pisale ovdašnju istoriju u obe konkurencije (osvojeno ukupno 48 medalja, od čega 15 zlatnih), od ‘stubova’ jugoslovenske košarke profesora Aleksandra Nikolića, Radomira Šapera, Nebojše Popovića i Borislava Stankovića do generacije koja je na protekla četiri takmičenja svojoj zemlji donela tri srebrne medalje.

Zlatne značke KSS za sve što su uradili za trofejni sport dobili su Zoran Slavnić, Ratko Radovanović, posthumno Rajko Žižić, Anđelija Arbutina i u dva navrata predsednik Saveza Miodrag Babić.

Srebrne lopte za nemerljiv doprinos razvoju srpske košarke dobili su Bratislav Đorđević i posthumno Milan Ciga Vasojević, tvorac najvećih uspeha jugoslovenske ženske košarke krajem osamdesedih godina prošlog veka.

Kao govornici trofejnih vremena prisećali su se Nemanja Đurić, Bata Radović, Marija Veger, Vladimir Cvetković, Nikola Plećaš, Snežana Zorić, Žarko Paspalj, Anđelija Arbutina, Dušan Ivković, Saša Obradović, Aleksandar Đorđević i Dejan Tomašević.

Među zvanicama su bili Dejan Bodiroga, Dragoslav Ražnatović, Miroslav Berić, Nikola Bulatović, Žarko Čabarkapa, treneri Duško Vujošević i Vlade Đurović, bivši predsedenik KSS Dragan Đilas…

KSS

Specijalni gosti na obeležavaju vredenog jubileja srpske košarke bili su legendarni italijanski i sovjetski igrači Dino Menegin i Anatolij Miškin, kao i proslavljni trener Dan Piterson.

Podsetimo, danas je u Beogradu održan žreb za Evropsko prvenstvo za košarkašice 2019. godine koje će biti održano u Srbiji i Letoniji, a na Malom Kalemegdanu, između košarkaških terena Partizana i Crvene zvezde otkriven je spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske košarke.

KSS