Kusovac: Odlazak u Skadar nije bio greška

Košarka ostalo 10. apr 202015:57 > 15:59
Privatna arhiva

Petar Kusovac, potencijalni reprezentativac Crne Gore, momak koji je bio na širem spisku državnog tima u periodu kada je selektor bio Bogdan Tanjević i kada se Crna Gora pripremala za Evropsko prvenstvo, imao je turbulentnu i uspešnu sezonu.

Kusovac nije uspeo da se izbori za mesto u selekciji koja je prošla prvu fazu šampionata Evrope i stigla do osmine finala, ali je prošao kompletne pripreme na Zlatiboru. Sezonu je prekinuo koronavirus, a eksplozivni bek je iza sebe ostavio baš mnogo dobrih stvari.

Tokom leta zadužio je dres Laškog iz Slovenije. Bio je bez ikakve sumnje centralna figura u šampionatu u kojem su učestvovale sve ekipe, osim Cedevita Olimpije. Petar je bio drugi strelac prvenstva sa 16,4 poena u proseku. Usledili su finansijski problemi, a Petar je u iščekivanju novog angažmana, potpisao otvoreni ugovor sa Danilovgradom.

Protiv Jedinstva iz Bijelog Polja je ubacio 29 poena, protiv Primorja iz Herceg Novog 19 poena uz 10 asistencija. Danilovgrad je ostvario dve pobede i nalazi se na poziciji koja garantuje opstanak u elitnom društvu. Još uvek se čeka odluka da li će i kada biti nastavljen šampionat Crne Gore.

Nedugo zatim stigla je ponuda od Vlaznije iz Skadra. Kusovac se upustio u novu avanturu i nije pogrešio. Nedugo posle njega, u Skadar je stigao Darko Vujačić selektor juniorske reprezentacije Crne Gore prošlog leta, Vlaznija je stigla do finalnog turnira Balkanske lige, zajedno sa ekipama Ibra, bugarskog Akademika i Peje. Pored toga, Kusovac i Vujačić
su trebali da se bore za titulu sa Teutom koju vodi Nikola Milatović.

Snove o osvajanju trofeja, zaustavio je koronavirus. Petar Kusovac je trenutno u Crnoj Gori, maksimalno poštuje propisane mere nadležnih institucija i iščekuje odluku o tome, kada će ponovo moći da se vrati na parket.

Turbulenta, zanimljiva i veoma dobra sezona je ostala iza mene. Iskreno zadovoljan sam, iako sam promenio čak tri kluba. U Laškom sam bio prva opcija u napadu, bio sam drugi strelac šampionata u kojem su igrale sve ekipe osim Cedevita Olimpije. Žao mi je što je klub upao u finansijske probleme, pa je morao da usledi razlaz. Rado sam prihvatio ponudu Danilovgrada, sa željom da im pomognem u borbi za opstanak. Ponosan sam što sam uspeo u tome, iako sam odigrao samo dva meča. Odlazak u Albaniju je priča za sebe“, rekao je Petar Kusovac za Sport Klub i nastavio:

Imao sam dilemu da li da prihvatim ponudu Vlaznije ili ne. Svi su mi tvrdili da je šampionat kvalitetan, ekipa ozbiljna, ali je mala doza straha postojala. Ipak, odlučio sam da se upustim u avanturu i nisam pogrešio. Dvorana je na svakom meču ispunjena do poslednjeg mesta, više od tri hiljade navijača nas je podržavalo na putu ka zaista velikom uspehu kao što je plasman na finalni turnir Balkanske lige, koja je kvalitetno regionalno takmičenje, koje pruža priliku ekipama da steknu neophodno iskustvo i kvalitet kako bi se u bliskoj budućnosti pozicionirali na košarkaškoj mapi Evrope. Pored toga trebalo je da se borimo i za titulu protiv Teute koji vodi Nikola Milatović, ali je koronavirus zaustavio gotovo sve životne tokove, pa tako i košarku“.

Mali kuriozitet predstavlja podatak da je Petar Kusovac ponovo sarađivao sa trenerom Darkom Vujačićem, sa kojim je prošle sezone uspeo od ekipe Ulcinja da napravi najprijatnije iznenađenje šampionata, ali…

Ali, umesto da nastavimo sa pozicioniranjem Ulcinja na crnogorskoj košarkaškoj mapi, da se upustimo u borbu za mesto u ABA 2 ligu, što je bio naredni cilj, usledili su problemi koji su doveli do toga da Ulcinj napusti elitno društvo, a mi svi zajedno Ulcinj. U ovom trenutku, apelujem na sve građane da ostanu kod kuće, da pomognu u borbi protiv koronavirusa, da pomognu da nam se svima zajedno život što pre vrati u normalne tokove. Nepotrebno je trošiti reči koliko nam svima nedostaju treninzi, utakmice i magična igra pod obručima,“ naglasio je Kusovac.