Arlaukas za SK: Rekao sam Tristanu „sedi i uživaj“

Košarka ostalo 8. jun 202213:45 > 13:59 2 komentara
Printskrin/Jutjub

Bivši košarkaš Real Madrida Džo Arlaukas govorio je za Sport Klub o saradnji sa Željkom Obradovićem u Real Madridu, a otkrio je i koji savet je dao Tristanu Vukčeviću kada je reč o radu sa aktuelnim trenerom Partizana.

Sadašnji komentator Evrolige osvrnuo se na saradnju sa trenerima koji su obeležili njegovu karijeru, a veliki deo zauzima Željko Obradović sa kojim je sarađivao u Real Madridu.

„Željko i ja imamo… Ja imam poseban odnos prema njemu, ne znam da li bi on rekao to isto. Jedna stvar koju smo Željko i ja imali i koja je bila sjajna su bili jak karakter i velika želja za pobedom po svaku cenu. I mislim da je to ono što je Željko poštovao kod mene. Ja sam imao svoje trenutke sa Željkom, imali smo rasprave, svađe, izbacivao me je sa treninga, urlao tokom utakmica, kao što sam rekao… ja sam bio tip osobe koja ne želi da izađe iz igre. Nema šanse, čujem sirenu i pogledam ka klupi, vidim svog saigrača i otrčim najbrže što mogu dalje od klupe da počne novi napad i moj saigrač ne može da uđe u igru“, rekao je Arlaukas i nastavio:

„Bilo je utakmica kada sam izlazio iz igre i pogledao u Željka kod klupe i rekao „zašto me je*eno vadiš iz igre, šta nije u redu sa tobom“. On je u fazonu „samo sedi na klupu i ćuti“ i onda mi kaže „vratićeš se u igru“, ali ja želim sada da budem u igri. Ali, to je bilo nešto što je poštovao kod mene, ja mislim, jer je znao da sam dao sve. Nisam bio igrač koji daje 100 odsto na treningu i to mu je smetalo. Znate na jednoj ceremoniji sam primio priznanje i deo mog govora bilo je ono što nas je Željko naučio. Željko je došao u Real Madrid kada sam bio na vrhuncu, imao sam 28 godina, bio sam verovatno jedan od najplaćenijih igrača u Evropi, smatran sam najboljim strancem u Evropi tada, jednim od najboljih igrača generalno. Bio sam na vrhu. Godinu dana ranije smo izgubili u polufinali Evrolige, kada je Kliford Lujk bio naš trener. Došao je Željko i promenio kulturu, atmosferu i prišao mi i rekao „ti si sjajan igrač, ali nisi ni blizu punog potencijala i nemaš pojma koliki je on, šta je to“. Ja sam pomislio „o čemu pričaš ti, kako mogu bolje od ovoga, najplaćeniji sam ovde“. Počeli smo da radimo, trčao mnogo, skakao više i bio sam na daleko višem nivo i pitao sam „Željko, šta je ovo dođavola, ja sam košarkaš“. On mi je rekao da će me učiniti boljim igračem, ako želim da ovo bude bolji tim, učiniću i tebe boljim igračem. Onda sam počeo da igram bolje nego ikada, počeo sam da osećam timsku atmosferu iako smo Sabonis i ja bili lideri tima. Osvojio sam Evroligu, imao utakmicu na kojoj sam postigao 63 poena… Ne shvataš stvari koje ti se dešavaju dok ti se dešavaju… Ali kada pogledaš 20 godina unazad Željko je z amene osoba koja mi je dokazala onda kada misliš da si najbolji, moraš da se zagreješ stolicu i radiš malo jače i da dosegneš novi nivo. To su radili i ljudi poput Spanulisa, Jasikevičijusa, Huana Karlosa Navara… Došli su do tog trenutka kada su dostigli nešto i rekli „to nije dovoljno, moram dalje“. To je mene Željko naučio i rekao sam toliko puta da to što sam mogao da budem bolji igrač, bolja osoba, bolji otac su stvari koje su me mučile van terena, ne na terenu“.

On je objasnio i koji savet bi danas dao mladim igračima koji sarađuju sa Obradovićem. Tačnije, otkrio je šta je rekao Tristanu Vukčeviću koji je crno-bele redove pojačao upravo došavši iz Reala.

„Išao sam na ručak sa Tristanom Vukčevićem i pitao ga „kako ide“, a on kaže „ovaj čovek me ubija, čoveče, ali volim ga“. Ja sam rekao „Tristane, samo upijaj, postani sunđer“. I rekao sam ono što sam upravo i ovde, nećeš videti plodove svog rada sada, ali u godinama koje slede hoćeš i videćeš sve. Rekao sam mu da je jedini problem koji ima to što je mlad i sedi pored najboljeg trenera u Evropi, ali mislim i da je to dobra stvar. Ja sam imao tu sreću da radim sa njim na zalasku karijere, otišao sam iz Real Madrida u Grčku i onda sam sve ostale trenere gledao kao… Ko si ti? Ja sam radio sa Željkom Obradovićem. To može da bude i negativna stvar, gledaš u trenera i vidiš da on nije Željko i da te neće naučiti ničemu. Željko je radio stvari koje niko nikada nije radio. To ga čini takvim kakav jeste. Osvojio je devet titula, mislim da je osvojio devet titula sa ukupno 12 poena razlike, ali osvojio ih je. On radi te sitne stvari, možeš samo da se diviš tim stvarima koje je radio. To sam rekao i Tristanu. Samo sedi i uživaj. Iako imaš najteži dan, znaj da je taj najteži dan najbolja stvar koja može da se dogodi“.

Kompletan razgovor sa Džoom Arlaukasom pronađite na jutjub kanalu podkasta „Uručenje“.