Bodiroga: Miler je bio šokiran kad sam mu uzeo peškir

Košarka ostalo 23. feb 202211:45 13 komentara
Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Legendarni srpski košarkaš Dejan Bodiroga je za hrvatski portal Indeks govorio o raznim košarkaškim temama. O svojoj karijeri, prelasku iz Zrenjanina u Zadar, o NBA ligi, o ABA ligi i Evroligi, ali i o osvajanju titule prvaka sveta u Indijanapolisu.

Bodiroga je rekao da su mu trofeji u Atini 1995. i Indijanapolisu 2002. godine jednako važni. Kaže da je posebnost titule u SAD to što je Jugoslavija tada dobila Amerikance i to „drim tim“ koji nije bio slab. Svima je ostao u sećanju njegov potez kada je od Redžija Milera uzeo peškir da obriše ruke.

„Video sam da je šokiran situacijom, da mu nije bilo jasno šta se događa. Nisu očekivali da ih možemo dobiti, u očima sam mu video nevericu i da je tek tada shvatio da je vrag odneo šalu. Bila je to odlična ekipa Amerikanaca. Džordž Karl je bio trener, Greg Popovič pomoćnik. Možda njih par nije igralo, ali bio je to sjajan sastav i mislili su da će se prošetati do zlata. Divac je odigrao odlično prvo poluvreme, Peđa Stojaković je celu utakmicu igrao odlično, a Gurović nas je s dve neverovatne trojke, kad smo bili na -10, vratio u egal. Tada smo zaigrali s visokom postavom, s četiri igrača koja su mogla igrati sve pozicije. Imali smo tada avangardnu i modernu petorku. Jarić s dva metra, Peđa Stojaković 203 cm, Gurović 203 cm, ja 205 cm, Divac 212 cm. Imali smo petorku gde su svi bili preko dva metra. Kad smo se u drugom poluvremenu počeli vraćati u igru, znali smo da ih možemo dobiti. Zapravo, to se dalo naslutiti još u finalu Igara u Atlanti“, kaže Bodiroga.

U intervjuu za Indeks on je još govorio o svom boravku u Zadru, zašto je izabrao da nikada ne ode u NBA, zašto je izabrao Italiju pre prelaska u Partizan, a govorio je i o štetnosti ABA lige i zatvorene Evrolige.

„O ABA ligi imam svoje mišljenje od samog početka i ne mislim da je ona dobra stvar za regiju. Kad si prvak ABA lige, čega si zapravo prvak? Nisi prvak države. ABA liga je veštačka stvar. Kad je oformljena, ta je liga bila zamišljena da bude neka vrsta bivše jugoslovenske lige koja je uvek bila među najjačima u Evropi, ali nikad nije dala rezultat koji je trebala dati“, kaže Bodiroga.

Loše je kaže što se sve pretvorilo u to da klubovi na Jadranu imaju gomilu stranaca i da ne postoje jasne vizije u projektima. Takođe mu se ne sviđa ideja zatovrene Evrolige koja iz godine u godinu smanjuje broj ekipa iz ABA lige.

„Apsurdan je taj sastav licenciranja. Evroliga je tako svela postojanje ABA lige ni na šta. Ovaj prostor je dao velike igrače, velike trenere, velike košarkaške radnike. Evroliga je najbolje takmičenje u Evropi, ali nedopustivo je da neko ko osvoji naslov prvaka Italije ne sme igrati u najjačem takmičenju samo zato što nema licencu“.