Čudo iz Kanade: Tinejdžer od 229 cm koji zna da igra (VIDEO)

Olivije Riju
foto: Printscreen

Upamtite ime Olivije Riju – u pitanju je košarkaš kojem se predviđa zvezdana budućnost. Ginisova knjiga rekorda prepoznala ga je kao najvišeg tinejdžera sveta, a na osnovu dostupnih snimaka, jasno je da, pored visine, ima i ostale fizičke predispozicije za veliku karijeru.

Mladi centar iz Terebona, predgrađa Montreala, visok je 229 centimetara, a rođen je 2006. godine.

Košarkaške aktuelnosti:

Trenutno igra za tim srednje škole “IMG akademija”, poznatoj ustanovi za pripremu košarkaša za najozbiljnije univerzitetske košrkaške programe u SAD. Ova škola nalazi se u Brejdentonu, gradu u američkoj saveznoj državi Floridi.

Prema rečima trenera Majkla Miksa, koji radi u mlađim kategorijama kanadske reprezentacije, mladi Riju je veoma skroman i vredan, a potiče iz porodice veoma visoke porodice, tako da njegove dimenzije nisu potpuno neočekivane.

“Na svakih šest meseci jasno se vidi njegov dramatičan napredak u svakom aspektu igre – brži je, snažniji, pokretljiviji, uravnoteženiji, a sve bolje shvata kako košarka funkcioniše. To je veoma važno jer su mnogi košarkaši njegove visine veoma sporo usvajali neke tehničke i taktičke savete”.

Od košarkaša sa ovih prostora jedini koji je imao visinu uporedivu sa Rijuovom bio je crnogorski reprezentativac Slavko Vraneš, koji je najbolju sezonu karijere imao 2010. u dresu Partizana, kada je bio član tima koji se plasirao na fajnal for u Parizu.