Tradicija i inovacija: Otvoren 3×3 teren „Kaponja i Moka“

SK

Rečeno, učinjeno. Osnovci u Srbiji će moći i u školskim salama da se bave basketom 3x3, kao i klasičnom košarkom. Neumorni košarkaški pregalac Bratislav Đorđević okupio je sjajnu ekipu ljudi koji sprovode korisne ideje u cilju razvoja i popularizacije 3x3 košarke, sporta i zdravog života uopšte.

U beogradskoj Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“, u ogranku u ulici Maršala Birjuzova, postavljena je prva inovativna košarkaška konstrukcija uz obeležavanje terena za basket 3×3 i jedne polovine za košarku 5 na 5 po FIBA standardu. Bivši košarkaš, arhitekta Zoran Stojačić, autor je pokretne table, koja se po potrebi prislanja uza zid, kada se u dvorani igraju klasična košarka i drugi sportovi.

Povezane vesti

Ista škola je prošlog leta u dvorištu dobila igralište za 3×3 basket, a novi, dvoranski teren, prvi u Srbiji, dobio je ime „Kaponja i Moka“. Naravno, po Draganu Kapičiću i Zoranu Slavniću, legendama jugoslovenske i srpske košarke, inače, nekadašnjim učenicima OŠ „Kralj Petar Prvi“. Takođe i svaki takav budući teren nosiće ime jednog od velikana srpske košarke.

„Nalazimo se na mestu gde je sve počelo, kada je izaslanik Crvenog krsta Vilijem Vajlend pre jednog veka iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu i održao kurs igre pod obručima. Nastavlja se lepa košarkaška priča, kroz projekat „Voda, Voda deci Srbije“ i saradnju sa lokalnim zajednicama i školama biće donirano 100 inovativih konstrukcija širom Srbije. Cilj projekta je da se škole opreme za sport u kome je Srbija svetski i evropski prvak već dugi niz godina. Draga deco, ovo sve se radi zbog vas, sada je sve na vama i vašim nastavnicima fizičkog vaspitanja. Bavite se basketom i košarkom“, poručio je Bratislav Bata Đorđević.

Ovom prilikom učenici su izveli i prigodan program, zatim i isprobali novi basketaški koš, a među brojnim gostima, poznatim imenima iz sporta pod obručima, pored Kapičića i Slavnića bili su Dragoslav Ražnatović, Boris Beravs, Ivan Sarjanović, Dragan Vučinić i prvi čovek kompanije „Voda, Voda“, Vojin Đorđević.

Zoran Moka Slavnić
SK

“Radujem se što smo u istoriji ovog sporta poznati po našim dostignućima i verujem da Srbija ima brojne talente kojima će put ka uspehu biti lakši zahvaljujući ovoj akciji”, istakao je Dragan Kapičić.

Slično je poručio i Zoran Moka Slavnić, neponovljivi plejmejker Crvene zvezde i reprezentacije:

“Nadam se da će ovaj teren da bude mesto gde će se ljubav prema košarci negovati i gde će se rađati novi talenti koji će nas sve inspirirati svojom strašću i predanošću, jer su danas uslovi mnogo bolji. Draga deco, želim vam da budete dobri đaci i košarkaši, da nadmašite nas dvojicu. To i nije tako teško, uz malo više truda sve je moguće”.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!