KSS mali izuzetak: Hrvatskim klubovima od 52.000 do 150.000€

Ex-Yu lige 6. jun 202418:45 0 komentara
KK Zadar/Zvonko Kucelin

Hrvatski košarkaški savez se bori za što bolje mesto - tretman u sportskoj nacionalnoj porodici, uz nadu i u izvesniju reprezentativnu budućnost, koja je oduvek bila pokretačka energija.

Kao što je i najmanja finansijska injekcija klubovima, prva takve prakse u regionu, mnogo više od pružanja diplomatske ruke dobre volje da se prevaziđu „razlike“ između zagrebačke „centrale“ i nekih delova organizacije.

Na startu sezone, koja je nedavno završena odbranom šampionskog trona Zadra, svaki klub učesnik najvišeg ranga, Premijer lige, dobio je od HKS po 52.000 evra, plus premije najboljima. Tako je osvajač duple krune, posle slavlja nad Splitom u majstorici, ukupno inkarsirao nešto više od 150.000 evra, kako kažu izvori Sport kluba. I da se bude maksimalno precizan, od prve linearne sume, nacionalni Savez je „oduzimao“ deo za troškove službenih lica, dok su klubovi plaćali zapisnički sto što je svakako minoran trošak u ondosu na sezonske potrebe.

Za jedno neprofitabilno „loptanje“ pod koševima (sa izuzetkom NBA), uvek teško pronalaženje sponzora, naročito pod komplikovanim Zakonom o finansiranju sporta Republike Hrvatske, pomoć HKS nije zanemarljiva, posebno u manjim sredinama. Inače, ovakvu vrstu dotacija klubovima, osim hrvatskog Saveza, ne praktikuje niko na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Neku vrstu delimičnog izuzetka čini KS Srbije i to posredstvom Košarkaške lige Srbije, koja je organizovana kao preduzeće, pa na taj način klubovi dobijaju izvesne finansijske povlastice.

VIŠE O PREKINUTOM DERBIJU:

Ponoćno saopštenje Crvene zvezde posle prekida derbija

Direktor KLS: Ne odlučuje spiker u hali kada se nastavlja

Zvezda čekala, crno-beli otišli kućama: Na redu je direktor

Partizan se oglasio: Skandal u kome ne želimo da učestvujemo

„Live blog“ iz „Arene“: Mučno veče umesto praznika košarke

Vređani Vazura, Vučić, Teodosićeva ćerka, Nedovićeva žena…

Poruka grobara Željku: Ako oni vređaju tebe i mi ćemo njih!

Nijedna (košarkaška) kuća, pa ni ona u Hrvatskoj nije abolirana sukoba mišljenja i nekada većih, nekada manjih kritičkih udara samog članstva. Ali, čelnicima HKS, predsedniku Nikoli Rukavini i generalnom sekretaru Josipu Vrankoviću, ne može se osporiti inicijativa i konkretna akcija da se ovaj sport „čupa“ iz nacionalne senke trofejnijih i popularnijih. Ponekad žestoko prozivani HKS, na čelu sa osporavanim rukovodstvom, uradio je ono što niko nije u skorijoj prošlosti. Na podizanju domaće lige i pomoći klubovima ne bi li se koliko, toliko olakšalo funkcionisanje i uslovi za stvaranje mladih igrača, koji bi duže ostajali u Hrvatskoj i vremenom predstavljati okosnicu nacionalnog tima.

Možda se nova praksa HKS, inicirana od najužeg rukovodstva, ne čini velikim skokom za nacionalnu košarku, ali i mali koraci u pravom pravcu i nizu, mogu biti inicijalna kapisla za rešavanje mnogo većih gorućih problema.

Istina, ni Rukavina, ni Vranković, ne mogu da kontrolišu politiku klubova, raspoređuju im sredstva, a još manje stvaraju igrače. Kao često i širom regiona, srž problema je želja za ekspres rezultatima, zadovoljnim klupskim rukovodstvima i trenerima, koji time čuvaju svoje pozicije i eventualne sponzore ako „ulete“ sa kojim evrom više… Uvoze se košarkaši prosečnog, ili čak i nižeg, kvaliteta, koji bolje ili gore odrade posao i, idu dalje. A hrvatski talenti rano odlaze van granica i nekom svojom sportsko – životnom potragom za srećom, ali se i udaljavaju od reprezentativnog motiva i ambicije. Neadekvatni (materijalni) uslovi, ali i nestručni rad i nezainteresovanost trenera da se bave klincima na pravi način, glavni su razlog za prevremeno rasipaanje talenata po Evropi.

Za pobrojano, ne bi trebalo da „visi“ HKS, naprotiv. Niti sporni talenti, ali sa takvima je neophodan ozbiljan rad da bi jednog dana eventualno postali vrhunski. I tu se pita struka, koja bi (makar neki od njih), trebalo manje da se zanima kvantitetom (članarinom) košarkaških polaznika, isključivim lamentiranjem na nedostatak sredstava i kritiziranjem rukovodstva HKS. Nisu izmislili ovaj sport u zemlji, ali su pomogli da se (pre)živi klupska svakodnevnica. A da i oni koji dominiraju u hrvatskoj košarci poslednjih godina (Dalmacija) budu kooperativni ka reprezentativnom cilju.

Na pragu su olimpijske kvalifikacije, a nije daleko ni nastavak kvalifikacija za Evrobasket 2025. Kao što mladi traže priliku za dokazivanjem, šansu traži i košarka od hrvatske javnosti, kao i neophodnu saradnja svih – Saveza, čelnika, klubova…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!