Košarka u kolicima: Singidunum za istoriju!

Košarka u kolicima

Srpski košarkaši u kolicima pišu istoriju, odigrali su prvi zvanični 3x3 turnir! Atraktivno takmičenje održano je u dvorani Republičkog Zavoda za sport u Košutnjaku, uz pomoć kompanije Novkol iz Beograda i utisci aktera i publike na internetu su sjajni. Pre svega, zato što se radi o premijernom događaju, ne samo u Srbiji, već i u Evropi, koji je odigran po pravilima Međunarodne federacije košarkaša u kolicima (IWBF).

Šest timova je odmerilo snage u novoj paraolimpijskoj disciplini, a prvi, istorijski trofej pripao je ekipi Singidunuma!
Uz još dva beogradska tima, Despot i Soko, učestvovali su i Nais iz Niša, Tigar iz Paraćina i Bijeljina iz Republike Srpske. Prva faza takmičenja je sprovedena u dve grupe, u kojima je svaki tim odigrao po dve utakmice.
Rezultati – Grupa A: Bijeljina – Nais 12:10, Bijeljina – Tigar 10:5, Nais – Tigar 8:3 i Grupa B: Singidunum – Despot 10:6, Singidunum – Soko 11:9, Soko – Despot 15:11.

U polufinalu je Sokolu izmakla pobeda nad jednim od favorita turnira Bijeljinom (9:10), iako su do poslednjeg minuta imali prednost. Osam poena za Bijeljinu u tom susretu postigao je Aleksandar Jovanović, povratnik u srpsku košarku, nekadašnji internacionalac, učesnik Evrolige.

U drugom polufinalu Željko Ćirković, kapiten reprezentacije Srbije, nije dozvolio opuštanje protiv Naisa i lagano je vodio Singidunum do pobede 12:6.

Despot i Tigar su odigrali utakmicu za peto mesto koje je pripalo beogradskom timu rezultatom 9:5.
Vieliko uzbuđenje viđeno je u utakmici za treće mesto između Sokola i Naisa. Soko nije mogao da preboli poraz u polufinalu, što je ekipa Naisa na najbolji način iskoristila i zasluženo osvojila treće mesto rezultatom 7:3.

Košarka u kolicima

Finalni duel Singidunuma i Bijeljine, inače, najboljih ekipa Prve lige Srbije, pripao je Beograđanima. Odlični Željko Ćirković je u pobedi svog tima, 17:8, postigao čak 13 poena, što mu je donelo i titulu najkorisnijeg igrača turnira na kojem je postigao 29 poena.

Konačan plasman: Singidunum, Bijeljina, Nais, Soko, Despot, Tigar.

Sudijska četvorka je odlično je odradila svoj deo posla, Avramović, Cvijetićanin, Krstić, predvođeni internacionalnim sudijom Darkom Šovranom, bili su “neprimetni” u ovom višečasovnom spektaklu. Da za zapisničkim stolom sve prođe u najboljem redu, pobrinula se Jovana Krivokuća-Milovanović, inače pomoćni sudija na svim FIBA i evroligaškim takmičenjima.

Strelci po ekipama:
Singidunum: Ćirković 29, Cvijanović 12, Vezmar 6, Gojković 3
Bijeljina: Jovanović 25, Šarenac 7, Sikima 7, Cvjetković 1.
Nais: Hadžović 13, Dinić 12, Kostić 5, Peralović 1.
Soko: Jeremić 23, Likić 9, Plazačić 4, Rabrenović.
Despot: Vukašinović 10, Jovanović 9, Makulović 5, Fucić.
Tigar: Jovanović 7, Kato 2, Dinić 2, Nonković 2.

Kuzmanović otvorio i zatvorio turnir

Turnir je otvorio i zatvorio Vladimir Kuzmanović, predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije, uz asistenciju Petra Hranisavljevića, momka koji je bio glavni pokretač ideje o organizaciji ovog jedinstvenog turnira.
Medalje i pehare dnajuspešnijima podelili su: Jovana Krivokuća-Milovanović za treće mesto, Petar Hranisavljević za drugo i Vladimir Kuzmanović
pobedniku turnira.

Jeremić najbolji trojkaš

Po završetku prve faze pristupilo se takmičenju u šutu za tri poena. Svaki tim je imao po jednog predstavnika, a pobedio je Zoran Jeremić iz Sokola.

Posle uzbudljivog prvog kruga, iz 10 pokušaja sa pet pozicija, po četiri ubačene lopte imali su Zoran Jeremić i Nemanja Vukašinović iz Despota. U drugom krugu, od pet pokušaja Jeremić je pogodio koš tri puta i doneo Sokolu prvi trofej na ovom turniru.