Legendarni srpski trener u Kući slavnih FIBA

Boris Vasojević
KSS

Čuveni srpski trener Milan Ciga Vasojević u Mijeu je svečanom ceremonijom FIBA posthumno primljen u „Kuću slavnih“ u „klasi 2022“.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar Zlatko Bolić prisustvovali su ovoj svečanosti u „Patrik Bauman Kući košarke“ u društvu Borisa Vasojevića, sina Milana Cige Vasojevića. Borus je predsednik FIBA Hamane Nijang uručio specijalnu plaketu za prijem pod svodove „Kuće“.

Povezano:

Boris Vasojević se obratio brojnim zvanicama prigodnim govorom.

„Pre svega, želim da se zahvalim FIBA na pozivu da budem večeras na ovom fantastičnom događaju i što je organizacija ukazala mom ocu najveću čast i primila ga među velikane koji su ostavili pečat u razvoju svetske košarke. Moj otac je živeo za svoj posao, što se videlo kroz celu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Kao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobeda koje se pamte i poštuju i danas – zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu, kao i Univerzijadi… Njegova reprezentacija okupljala je velika imena ženske košarke tog vremena poput Anđelije Arbutine, Razije Mujanović, Danire Nakić… Imao sam priliku da budem sa ocem na mnogim velikim internacionalnim takmičenjima i uvek sam bio ponosan na njegov rad. Verujem da on sam nikad nije bio svestan veličine uspeha koje je postigao, a još manje da će njegovo ime danas biti upisano u ‘Kuću slavnih’, gde će večno živeti sa ostalim legendama košarke. Veoma sam srećan što sam njegov sin i što mogu večeras da podelim ovu privilegiju sa vama. Na kraju, želim da kažem da smo moja majka i ja izuzetno zahvalni za svu ljubav koju nam je otac davao dok je bio sa nama. Velika zahvalnost menadžmentu FIBA na ukazanoj časti, želim vam svima sve najbolje“, završio je Vasojević.

Milan Ciga Vasojević je jedan od najboljih srpskih trenera svih vremena. Sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije osvajao bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu, bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Kadizu 1987, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. Bio je selektor ženske reprezentacije od 1980. do 1989, a od 2006. godine ženski nacionalni Kup Srbije nosi njegovo ime.

Milan Vasojević rođen je 27. decembra 1932. godine u Beogradu. U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je ŽKK Crvenu zvezdu, BKK Radnički i italijanski Italmeco iz Barija. Po završetku trenerske karijere, 1995. je postao prvi direktor KK Hemofarm iz Vršca. Preminuo je 24. decembra 1996. godine.

Vasojević je sedmi trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Kući slavnih. Pre njega su izabrani Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020). Među besmrtnima su i petorica legendarnih igrača Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira srpske košarke – Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).

Pogledajte ceremoniju posvećenu klasi 2022. na zvaničnom jutjub kanalu FIBA. Segment posvećen Cigi Vasojeviću počinje na 1:16:00.