Neobičan trejd? Rusi daju Grajnerovu za švercera oružja

Košarka ostalo 14. maj 20229:12 > 9:13 7 komentara
AP Photo/Alexander Zemlianichenko via Guliver image

Britni Grajner se prvi put pojavila pred ruskim sudom od kako je uhapšena u februaru zbog posedovanja ulja hašiša. Američka košarkašica je velika tema u Sjedinjenim Državama zbog toga što se svi tamo zalažu za njeno oslobađanje, a čak je to i u vrhu prioriteta američkim diplomatama.

Čuvena američka košarkašica se pojavila u zgradi suda u Himkiju sa kapuljačom preko glave, neželeći da joj fotoreporteri i ostali znatiželjnici vide lice. Prvi put je Grajner bila pred sudom u Rusiji zbog toga što je sredinom februara na aerodromu u Moskvi posedovala ulje hašiša.

Amerikanci tvrde da je Britni zatočena nepravedno i da treba da bude puštena na slobodu, dok Rusi sa druge strane ovakve prekršaje kažnjavaju zatvorskom kaznom i do deset godina. Radi se inače o jednoj od najboljih košarkašica svih vremena koja igra za Finisk Merkjuri i trebalo bi da započne WNBA sezonu, dok sa druge strane ona već sedam godina igra u Rusiji za Jekaterinburg, tako da teško da joj nije bilo poznato pravilo o nošenju nedozvoljenih supstanci. Ruski sud je sada produžio pritvor za Grajnerovu.

BBC ovu vest stavlja u sekciju „ukrajinsko-ruski rat“ iako nema mnogo veze sa ratnim dešavanjima u Ukrajini, a takođe je Britni uhapšena pre početka vojne intervencije. Ipak BBC još dodaje da je oslobađanje Britni Grajner moguće ali uz jedan trejd koji bi bio sve sem košarkaški.

Ruska agencija TASS tvrdi da je Ruska Federacija voljna da Britni Grajner pošalje kući, ali da u suprnotnom pravcu dođe Viktor Bout. Radi se o ruskom šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora. „Trgovac smrću“, kako je Viktorov nadimak, je uhapšen 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.