Nesvakidašnji „trejd“ obavljen: Britni Grajner je slobodna

Britni Grajner
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Jedna od najboljih košarkašica sveta Britni Grajner oslobođena je i nalazi se na putu ka SAD, potvrdili su američki mediji i predsednik SAD. Dvostruka olimpijska šampionka je puštena iz kaznene ustanove u Rusiji u sklopu razmene zatvorenika – američke vlasti oslobodile su ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Grajner je uhapšena 17. februara na aerodromu Šeremetjevo, a kod sebe je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, koje nije legalno u Rusiji. Prethodnog leta 31-godišnja Amerikanka osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji.

Slučaj Grajner:

Poznata sportistkinja tokom suđenja u Rusiji nije poricala da je kod sebe imala sporne patrone. Tužilaštvo je tražilo devet i po godina zatvora za dvostruku olimpijsku prvakinju i tvrdilo da je namerno u Rusiju unela opojno sredstvo, dok su advokati odbrane prozivali svedoke koji su u pozitivnom svetlu govorili o karakteru reprezentativke SAD.

Ipak, igračica Finiks Merkjurija i UMMC Jekaterinburga dobila je skoro maksimalnu kaznu.

Košarkašica je sredinom novembra prebačena u kaznenu koloniju u republici Mordoviji, oko 350 kilometara istočno od Moskve, nakon što je ruski sud prošlog meseca odbacio njenu žalbu na kaznu.

Grajner je dvostruka svetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije. Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. U prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Grajnerova je tokom suđenja u Himkiju izjavila da joj prevodilac nije dobro preneo njena prava u trenutku kada je uhapšena. Amerikanka je tokom svedočenja na sudu navela da su je policajci sa aerodroma odveli u sobu prilikom kontrole prtljaga u trenutku kada je bila iscrpljena od 13-časovnog leta u Moskvu iz Arizone, naročito u svetlu činjenice da se oporavljala od kovida.

Američka javnost je tokom perioda koji je Grajner dosad provela u pritvoru u mnogo navrata apelovala na ruske vlasti da je oslobode. Javno su o njenom slučaju govorili političari iz SAD, WNBA i NBA zvezde, ali i Britnina supruga Šerel Grajner. Britni je poslala i pismo presedniku SAD Džozefu Bajdenu, a portparol Bele kuće izjavio je da je prvi čovek SAD pismo pročitao.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je tokom posete Uzbekistanu prethodnog leta da je njegova vlada voljna da sa SAD organizuje razmenu zatvorenika u kojoj bi put Amerike pošli košarkašica Grajner i obaveštajac Pol Vilan, dok bi u suprotnom smeru krenuo trgovac oružjem Viktor But.

Ipak, na kraju je u Rusiju poslat samo But. Ko je zatvorenik kojeg je želela ruska vlada? Radi se o šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služio je kaznu od 25 godina zatvora. „Trgovac smrću“, kako je Viktorov nadimak, uhapšen hje 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare