Nova afera: Suspendovani zbog lažiranja, a igraju „3 na 3“

2020 Euroleague Basketball

U godini na izmaku imali smo priliku da se upoznamo sa aferom nameštanja utakmica u inostranstvu od strane nekolicine srpskih igrača. FIBA je ekspresno reagovala, sprovela istragu i izrekla doživotnu suspenziju prekršiocima i otvorila postupak protiv još nekolicine, koje je takođe suspendovala do donošenja presude.

Kako se ispostavilo, pokrenute istrage, postupci i suspenzije, očigledno, nisu predstavljali prepreku nekim igračima da se na „mala vrata“ vrate u košarku. Određeni broj kažnjenih košarkaša umesto da poštuje izrečene odluke, bavi se i dalje košarkom, doduše, u malo izmenjenoj varijanti. Ali i dalje pod okriljem FIBA… Radi se o basketu 3×3, odnosno o učešću na zvaničnim turnirima.

KLS:

Naime, Nikola Ćirković je nedavno igrao na 3×3 takmičenju u Užicu, a Miroslav Pašajlić i David Miladinović se takođe aktivno bave basketom u Kini, što znači da ne poštuju spomenute odluke FIBA. Dakle, jasno je da ovi igrači to rade ispod FIBA „radara“, ali je ipak, neshvatljivo kako je došlo do propusta krovne svetske košarkaške organizacije. 

Kao što je poznato, u cilju sprečavanja ovakvih nemilih pojava aktivno se uključila i Košarkaška liga Srbije, koja u saradnji sa FIBA već duži period preduzima sve potrebne mere, s obzirom da se među kažnjenima nalaze i bivši igrači KLS.   

„Nažalost, tačno je da su suspendovani igrači igrali basket 3×3 na zvaničnim turnirima. Kako je to moguće, to je pitanje za FIBA, jer ona pokriva i takmičenja u basketu, ali je očigledno došlo do propusta“, ističe Aleksandar Grujin, direktor KLS.

Portal Sport Kluba je u nekoliko navrata pisao o aktivnostima KLS, saradnji sa FIBA, seminaru na kojem je predavanja održala Tijana Živković, saradnica FIBA u programu „Zaštita integriteta košarke“, a sve u sklopu borbe protiv neželjenih pojava. Grujin je ovom prilikom istakao koji je sledeći potez KLS.

„Povodom ovih najnovijih slučajeva, nevezano od postupaka koje vodi FIBA, preduzećemo sve neophodne korake. Podnećemo prijave našim državnim organima, policiji i tužilaštvu. Spremamo dokumentaciju, učinićemo sve što je do nas. Želimo i ovom prilikom da pokažemo da se KLS principijelno bori protiv svih nedozvoljenih radnji u košarci“, dodao je Grujin.  

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare