Novo saopštenje KLS: ABA liga 2 nema svrhu bez vize za ABA 1

SK

Košarkaška liga Srbije je u razmaku od svega dva dana objavila dva saopštenja. Posle javnog obraćanja Partizanu u subotu, u ponedeljak je upućen dopis i ABA ligi, tačnije, Miliji Vojinoviću, sportskom direktoru regionalnog takmičenja.

„Obaveštavamo Vas da su na sednicama Predsedništva UK KLS i Skupštine UK KLS održanim 15. septembra 2023. godine na Staroj planini donete odluke i inicijative koje se tiču naših klubova koji nastupaju u ABA ligi. Doneta je odluka o pokretanju inicijative u vezi ograničenja broja klubova iz jedne zemlje koji mogu da nastupaju u ABA ligi. Za ovo odluku su glasali svi prisutni, osim jednog člana koji je bio uzdržan od glasanja.

Kako ste već upoznati, klubovi iz Srbije koji igraju ABA ligu su već nekoliko puta pokretali ovo pitanje, ali nisu nailazili na razumevanje. Smatramo da je ovo jedini način da se ispoštuje sportski rezultat i da teren bude jedino merilo za igranje u ABA ligi. Povećanjem broja klubova iz jedne zemlje na šest ili ukidanjem granice bi se podigao i kvalitet košarke u celom regionu i svim zemljama učesnicama.

Podsetiću vas na situaciju kada je KK Zlatibor, koji godinama ulaže ozbiljan novac, osvojio 2. ABA ligu i nije mogao da igra u ABA ligi direktno po sportskom plasmanu što je, složićete se, pogrešno.

Takođe postoji i moguća veoma apsurdna situacija da ako prvih pet klubova na tabeli u sezoni budu iz Srbije, peti klub potencijalno može da ispadne iz ABA lige, što verujem da znate nije ni fer, ni pošteno.

Ukoliko do ove promene ne bude došlo, mi kao liga ne vidimo poentu da naši klubovi nastupaju u 2. ABA ligi jer im osvajanje iste ne garantuje ništa, pa je samim tim i dodatno ulaganje sredstava kako bi se 2. ABA liga osvojila nepotrebno“, stoji u saopštenju koje je potpisao Aleksandar Grujin, direktor UK KLS.