Štimac za SK: Naježim se kada pomislim na te tri medalje

Košarka ostalo 10. apr 202218:59 > 19:00 1 komentar
Vladimir Štimac
Dragana Stjepanović

Bivši reprezentativac Srbije Vladimir Štimac govorio je u podkastu "Uručenje" o saradnji sa Svetislavom Pešićem, kao i o tome kako ga danas vidi na čelu reprezentacije Srbije. Prisetio se bivši košarkaš Crvene zvezde i saradnje sa Aleksandrom Đorđevićem i osvajanja tri srebrne medalje sa velikih takmičenja.

„Meni je Kari mnogo pomogao u životu i karijeri. On je čovek koji je što se tiče košarke disciplinovan jako, voli da trenira dosta, što je i normalno. Želi da je igrač aktivan, da razmišlja, da daje sve od sebe. Stvarno o njemu imam najbolje mišljenje, što se tiče košarke i svega. Dosta mi je pomogao da shvatim šta znači profesionalni život, profesionalnog košarkaša“, rekao je Štimac i nastavio:

„To znači da nema jela, ne možeš da jedeš drvlje i kamenje, pošto sam ja inače sklon gojenju i volim da jedem, a on me je tu doveo u red, pokazao mi, a ja sam posle toga samo nastavio. Bilo mi je teško, ja volim da jedem sve, gladne su mi oči. I danas sam u toj disciplini. Volim sve, kao malo dete, volim dosta slatkiše i paste, domaću kuhinju“.

Štimac i danas prati Pešićev rad.

„Danas želim Pešiću sve najbolje, pogotovo jer je preuzeo reprezentaciju, a svi znaju koliko ja volim Srbiju i reprezentaciju, želim im sve najbolje“.

Štimac se osvrnuo i na osvajanje tri srebrne medalje sa velikih takmičenja sa reprezentacijom koju je vodio Aleksandar Đorđević.

„Nisu nas ni ispratili na Svetski kup. Ne mogu da kažem ipak, ona jedna gospođa iz Interkontinentala je bacila vodu za nama. Ja se naježim uvek kad ta priča počne, tu sam imao dosta uspona i padova, ali sam uvek bio tu. Nije mi bilo lako. Druženje i ekipa su bili neverovatni, mi smo uvek bili zajedno svi. Svi izlazimo? Svi izlazimo. Sale kaže ‘nemoj da vas vidim na bagijima onim’, mi svi na bagije. Neša Ilić nas juri, viče ‘stanite’. Ali smo bili ekipa“.

Zbog čega se još uvek čeka na nove velike rezultate?

„Imaš period adaptiranja, dolaska mladih igrača, ali sve je to normalno. Ljudi misle da će neko samo da dođe i osvoji, retko se to dešava. Retko je da se desi da odmah neki mladi igrač bude u rangu Teodosića ili Vase Micića, Nikole Jokića. To je realnost, ali ima sigurno potencijala za to“.

Nakon Evropskog prvenstva 2017. godine Štimac je odlučio da se oprosti od nacionalnog dresa:

„To je meni jako teško palo. Mislio sam da je pravo vreme za to jer dolaze novi igrači koji su bolji od mene. Ja sam realan. Zašto ja da to neko mesto u reprezentaciji držim, okupiram. Ima vrhunskih igrača“.