Svetska sila – neverovatna Srbija preko SAD do šeste titule

Košarka ostalo 4. jun 202319:03 > 19:17 35 komentara

Reprezentacija Srbije u basketu odbranila je titulu i po šesti put u istoriji na krovu je sveta.

Povezane vesti

Srbija je u neverovatnom finalu u Beču pobedila selekciju Sjedinjenih Država rezultatom 21:19 i to nakon što je gubila sa 19:15!

Strahinja Stojačić je proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva.

Srbija je bila na ivici poraza, Amerikanci su preko Džimera Fredeta, sjajnog strelaca i svojevremeno desetog pika na NBA draftu, imali dva šuta za pobedu, međutim, lopta bukvalno nije htela u koš.

U odlučujućim trenucima razigrao se Stojačić, a zahvaljujući njegovoj i dvojci Dejana Majstorovića srpski tim je izjednačio rezultat na 19:19, a potom došao i do velikog trijumfa košem Mihaila Vasića na asistenciju Marka Brankovića.

Amerikanci su u većem delu utakmice vodili, Srbija nije imala odgovor na Fredetov šuta za dva, međutim, uz neverovatnu podršku sa tribina zlatni kvartet je uspeo da napravi čudo i po šesti put svojoj državi donese svetsku titulu.

Majstorović je bio najefikasniji sa sedam poena, Stojačić i Vasić su dodali po šest, a Branković dva. U poraženom timu Fredet je zabeležio deset, Dilan Trevis pet, a Kenjon Beri četiri.

Treće mesto zauzela je selekcija Letonije koja je savladala Brazil 22:12.

U ženskoj konkurenciji šampionsku titulu osvojila je reprezentacija SAD pobedom protiv Francukse 16:12, dok je bronzana medalja pripala Australiji trijumfom u duelu sa Kinom 21:20.