Vek košarke i inovacije: Tereni i koševi za buduće šampione

KSS

U okviru obeležavanja 100 godina košarke u Srbiji, na konferenciji za medije u Košarkaškom savezu Srbije predstavljen je projekat pod nazivom “Voda Voda deci Srbije” kojim je planirano da u naredne tri godine bude postavljeno 100 inovativnih košarkaških sistema u školama širom zemlje.

Jednostavno, a originalno i funkcionalno. U tome je suština svake dobre ideje, a ova je, bez sumnje, takva. Naime, obeležavanje terena za basket 3×3, uz specijalnu pokretnu i sklopivu konstrukciju table i koša i korišćenje te polovine sale za košarku 5 na 5 po FIBA standardu, omogućiće osnovcima da treniraju, igraju i zavole basket i košarku. Planirano je i da svaki teren na kome će biti postavljen ovaj sistem ponese ime nekog od velikana srpske košarke.

Generalni sekretar KSS Zlatko Bolić istakao je da je ovaj projekat od velikog značaja za budućnost nacionalne košarke i da ima punu podršku Saveza.

„Saradnja KSS i kompanije Voda Voda traje dugi niz godina, kako kroz podršku koju pruža svim nacionalnim selekcijama, tako i projektima koji imaju za cilj motivisanje mladih da se bave ovim sportom, za kreiranje novih generacija šampiona. Značajno je posvetiti pažnju talentima i obezbediti im potrebne uslove“, naveo je Bolić.

Cilj projekta je da decu motiviše da se bave košarkom i unapredi sportsku infrastrukturu u školama. 

Idejni tvorac ovih inovativnih košarkaških konstrukcija arhitekta Zoran Stojačić, objasnio je kako će sve to da funkcioniše, uz video prikaz i istakao da je cilj da se škole opreme za sport u kome je Srbija svetski i evropski prvak dugi niz godina.

„U čak 95 odsto školskih sala su neadekvatne dimenzije za postavljanje košarkaških terena. Po ovom projektu čiji je naziv “Konverzija terena u školskim salama po FIBA standardima”, sale će imati idealne dimenzije za ucrtavanje pola terena za košarku 5 na 5 i odnedavno olimpijske discipline – basketa 3×3. Na sredini dužine terena, bočnog zida sale, na adekvatnoj visini se fiksira konstrukcija sa tablom i košem, koja je bočno sklopiva na zid koji ima dva režima – režim igranja i režim mirovanja. Osmišljeno je i jednostavno prevođenje iz jednog režima u drugi, preko mehanizma kojim se upravlja sa parketa. Linije pola oficijelnog FIBA terena ucrtavaju se prema položaju novopostavljene košarkaške konstrukcije“, naveo je Stojačić.

KSS
KSS

Projekat će biti realizovan donacijom brenda Voda Voda, čiji osnivač i kreator Vojin Đorđević je istakao:

„Decenijama ulažemo u razvoj sporta i osećaj da činimo dobro za decu je za mene velika inspiracija. Radujem se što ćemo pružiti priliku mladima da se oprobaju u košarci, zavole je i bave se njome. Deca su naša budućnost i najveća radost i stoga je veoma bitno da upijaju mnoge kvalitetne vrednosti uz sport, poput izgradnje karaktera i sklapanja prijateljstava. Sport ih uči i jednakosti, timskom radu, isplativosti truda i poštovanju pravila. Cilj nam je da budemo značajna i neprestana podrška našoj deci, ulažući tako u njihovu budućnost. Verujem da ćemo iznedriti šampionske generacije čije ćemo pobede slaviti“.

Neumorni košarkaški pregalac i doajen Bratislav Đorđević govorio je o značaju projekta, najavio i njegovo širenje i najzaslužnijima podelio priznanja u ime OŠ „Kralj Petar Prvi“. U dvorištu čvene škole u ulici Kralja Petra nedavno je otvoren moderan košarkaški teren, a u njenom ogranku u ulici Maršala Birjuzova i teren za basket 3×3 na otvorenom.