WNBA tim kažnjen jer su igračice letele čarterima

Košarka ostalo 2. mar 202216:14 0 komentara
AP Photo/Adam Hunger

U WNBA ligi se desila jedna nesvakidašnja situacija. Uprava takmičenja je kaznila franšizu Njujork Libertija sa pola miliona dolara zbog toga što su vlasnici ekipe omogućili igračicama da na gostovanja idu čarter letovima. To je po pravilu WNBA zabranjeno.

Za razliku od WNBA, NBA liga se zasniva maltene na čarter letovima. Igranje tog takmičenja je nezamislivo bez aviona koji su namenjeni isključivo NBA ekipama, ali u WNBA nije tako. Kako ženska liga donosi daleko manje novca, čarteri nisu tek tako dostupni svim timovima pa je to zabranjeno.

Na ovaj način liga je htela da izjednači uslove u kojima se takmiče najbolje košarkašice na svetu. Ipak o ovo pravilo su se oglušili u Njujork Libertiju. Vlasnici tog tima je prebogati bračni par Cai koji su bili među osnivačima Alibabe. Takođe oni gazduju i Bruklin Netsima kao i dvoranom „Barklejs centar“.

Od avgusta do kraja sezone u 2021. godini oni su igračicama Libertija plaćali čarter letove, a za to je najpre trebalo da dobiju kaznu od milion dolara. Kasnije su ispregovarali da kazna bude upola manja, ali je moguće da tek sledi kažnjavanje ove franšize.

WNBA razmatra da Libertiju oduzme pikove na Draftu, da onemogući bračni par Cai da gazduje timom, dok se pominje čak i ukidanje franšize.