Nekada NBA pik prve runde, sada u MMA

NBA 28. feb 201912:44 > 13:08
Getty images/Nick Laham

Nekadašnji krilni centar Sakramento Kingsa Rojs Vajt, rešio je da okonča košarkašku karijeru jer želi da se posveti mešovitim borilačkim veštinama (MMA).

27-godišnji Vajt je 2012. godine izabran od Hjuston Rokitsa na draftu kao 16. pik prve runde, ali u NBA ligi nije ostavio nikakav trag osim tri utakmice na kojima je igrao za Sakramento Kingse u sezoni 2013/14 tokom desetodnevnog ugovora. 

Rojs Vajt je igrao i za Rio Grande Veli Vajperse i Rino Bighornse u razvojnoj NBA ligi, a zatim i za kanadski klub London Lajtning.

Vajt je međutim mnogo zanimljiviji bio van terena, gde se zalagao za putovanja autobusom, ali i po svojim političkim stavovima i odnosom prema mentalnom zdravlju igrača u NBA ligi, pošto mu je dijagnostikovan opšti anksiozni poremećaj. 

On je po dolasku u Hjuston tražio da NBA liga zazume jednak stav po pitanju mentalnog zdravlja igrača u ligi, a zbog svog kontroverznog ponašanja je propustio čitavu prvu sezonu iako je bio pod ugovorom. 

Vajt je posle neuspele karijere u košarci rešio da pređe u MMA, pa najavljuje i pohod na šampionski pojas u UFC.

„Ja sam jedan od najboljih sportista na svetu. U NBA zajednici sam se isticao dok sam bio još na draftu svojom jedinstvenom veličinom, atleticizmom, pregledom igre i verovatno najvećim rukama u NBA ligi. Ljubitelj borilačkih veština sam bio od detinjstva, uzbuđen sam što prelazim u borilački sport više od ičega“, rekao je Vajt

On je istakao da se za MMA sprema i trenira već šest meseci, a čak je povodom toga napisao i knjigu „MMA i NBA: Kritika modernog sporta u Americi“.