Divac: Ne poredite Jokića sa Medžikom Džonsonom

Košarka ostalo 12. nov 202022:31 > 22:32
Ethan Miller/Getty Images

Proslavljeni košarkaš Vlade Divac boravio je u Sarajevu budući da je izložba, koja nosi njegovo ime, predstavljena u Olimpijskom muzeju u tom gradu. Posetioci će imati priliku da vide sve ono što je obeležilo karijeru tog velikog igrača "Od Prijepolja do Springfilda“, kako kaže sama postavka.

Ethan Miller/Getty Images

Drago mi je što sam u Sarajevu. Olimpijski muzej iz Sarajeva, u saradnji sa muzejom u Prijepolju, koji je vlasnik svih mojih medalja, pehara i svega što je obeležilo moju karijeru, ima izložbu. Ono što je najinteresantnije reći jeste da su uspesi iz reprezentativne karijere, u kojoj su svi sportisti sa naših prostora imali dosta uspeha, predstavljeni na izložbi“, istakao je Divac u intervjuu za „N1“.

Svoj ulazak 2019. u Kuću slavnih u Springfildu prokomentarisao je na sledeći način:

Tokom karijere sam predstavljao sebe, svoju porodicu, svoju državu, a u tom trenutku i našu zajedničku državu. Zbog toga sam ulazak u Kuću slavnih posvetio svima nama“.

Divac je probijao led za košarkaše iz Evrope, a sada je sve više momaka sa naših prostora – Dončić i Jokić vođe su svojih ekipa.

Sve je više internacionalnih igrača u NBA, ako se ne varam oko 30 odsto. Talenat koji naši igrači poseduju bude nadograđen snagom i načinom igranja u NBA. Veoma sam srećan zbog svega toga. Oni u svojim ekipama nemaju samo pozorišne uloge, već one koje zahtevaju da budu vođe svojih timova“.

Mike Ehrmann/Getty Images

Nikolu Jokića neretko porede sa Medžikom Džonsonom – da može da igra pozicije od 1 do 5.

Nikolu ne treba porediti ni sa kim, on je sâm po sebi veliki igrač. Ovo je samo deo onoga što on može da nadogradi u narednih 5-6 godina jer igra stvarno odličnu košarku“.

Na pitanje koliko jugoslovenska škola košarke pomaže centrima u razvoju i karijeri u SAD, 52-godišnjak je rekao:

Dosta. Današnja košarka se bazira na takvom stilu igre. Naši igrači, ne samo centri, imaju dosta benefita zbog toga“.

Posle pet godina Divac je napustio Kingse, ali ne planira da ode daleko od sporta.

I dalje ću ostati u sportu. To je ono što me ispunjava i obeležilo je ceo moj život. Sport je ono što ima prave vrednosti – zbližava ljude, pravi ovaj svet malim i pokazuje koliko smo svi slični i da treba da gradimo budućnost svi zajedno“.