Detaljno i postepeno: NBA ima plan za novu sezonu

NBA 18. nov 202010:10 > 10:14
Jeenah Moon/Getty Images

Čelnici NBA lige otkrili su detalje plana i kalendara za sledeću sezonu, koja će početi 22. decembra i u kojoj će ekipe u regularnom delu odigrati 72 utakmice umesto uobičajene 82.

Takvo prilagođavanje nastalo je zbog letnjih obaveza i želje da se doigravanje ne poklapa sa Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su na programu od 23. jula do 8. avgusta.

Veliku novost predstavlja „play-in“ turnir. To je faza kvalifikacionog doigravanja za završnicu. To je već bilo organizovano ovog leta u „mehuru“ u Diznijevom kompleksu u Orlandu sa tri kluba, a sledeće sezone će na takvom turniru igrati četiri ekipe i to one koje završe između sedmog i desetog mesta u svakoj konferenciji na kraju regularnog dela sezone.

Sedmoplasirana ekipa će kod kuće igrati protiv osmoplasirane i pobednik tog duela biće kvalifikovan kao sedmi nosilac. Poraženi iz tog susreta će igrati sa pobednikom susreta između devetoplasirane i desetoplasirane ekipa, a poraženi tim će biti eliminisan. Pobednik tog duela ide u plej-of kao osmi nosilac.

Liga je pronašla i način kako da smanji broj putovanja u vreme pandemije. Naime, svaka ekipa će igrati tri puta protiv timova iz svoje konferencije – 42 utakmice (14×3). Takođe, svaka ekipa će odigrati i dve utakmice protiv ekipa iz druge konferencije što je još 30 utakmica (15×2), što je ukupno 72 utakmice.

Tačan raspored sezone će postepeno i u delovima biti saopšten, shodno tome kako se bude razvijala situacija sa pandemijom.

Za početak, izradiće se detaljan program utakmica u prvoj polovini sezone, ali to će se tek znati kada ekipe budu odradile trening kampove pre početka nove sezone.

Doigravanje će početi 22. maja, a prvak bi trebalo da bude poznat najkasnije 22. jula.

Pauza za Ol-star utakmice bila je planirana između 5. i 10. marta, ali iz NBA lige nisu naglasili hoće li uopšte biti odigran Ol-star meč.