Deficit „atletike“: Jokić i Dončić ga prevazilaze pameću!

NBA 19. apr 202417:39 4 komentara
Nikola Jokić, Luka Dončić
AP Photo/David Zalubowski, Jacob Kupferman

Nikola Jokić i Luka Dončić, dvojica košarkaša sa Balkana, nadmoćno igraju u NBA u poslednjim godinama. Po završetku regularne sezone 2023/2024. srpski reprezentativac je glavni kandidat za treću MVP nagradu u karijeri, a slovenački internacionalac je najbolji strelac lige.

Iako je jasno da po čistim ateltskim predispozicijama ne pripadaju samom kremu NBA, Somborac i Ljubljančanin predstavljaju veliki problem baš svakoj NBA odbrani.

NBA:

O tom fenomenu govorio je i proslavljeni bek Džamal Kroford, u svoje vreme jedan od najveštijih košarkaša NBA i višestruki najbolji “šesti” igrač lige.

Stalno govorimo o ritmu u kojem neko igra. Ono po čemu je Dončić poseban jeste da on uvek može da vas natera da vi igrate po njegovom ritmu. Može da uspori čitavu utakmicu i zato je vidi praktično u usporenom snimku. Kladim se da Jokić i on razgovaraju i pričaju: ‘Razbijamo ove momke, ne mogu da nas uhvate.’ Siguran sam da u privatnim razgovorima njih dvojica tako razmišljaju. Mentalno, njih dvojica su daleko ispred svih”, rekao je Džamal Kroford.

Luka je profesionalac otkad ima 15 godina, tako da je ovladao igrom kada je imao 20 godina. Ničim ne možete da utičete na njega. Možete da ga pritiskate, ali ništa. Kao Flojd Mejveder kada boksuje. Mnogi su govorili da ga treba pritisnuti, ali kada on prikupi podatke, lako se prilagodi. Ne možete da smetate Luki, a on je dovoljno pametan da shvati da mora da uključi i saigrače – zbog toga i on lakše dolazi do koševa. Ubacio je 73 poena, uz 14 asistencija. Stavi vas u poziciju da ne možete da shvatite šta će da uradi. Da je imao samo 4 asistencije, verovatno bi ubacio 50 poena. Radi i jedno i drugo – testira i svoje čuvare, ali i njihovo poverenje u saigrače. To Luka radi”, rekao je Kroford.

Potom se osvrnuo i na Jokića.

Jokić radi istu stvar kao Dončić, ali u suprotnom smeru. On ne igra protiv vas, on igra protiv vašeg trenera. A to je ono što njega izdvaja. Kao da kaže: ‘Nije me briga šta će bilo ko od vas uraditi, treneru, šta ćeš ti da uradiš da me zaustaviš, pa da ja mogu da pronađem odgovor na to?’ Toliko je dominantan, a ne želi ni da poentere. Da biste pobedili Denver, morate da naterate Jokića da ubaci 60. Ali on želi da ubaci 30, da ubaci 18, 15… Nije me briga odakle dolaze poeni. Učiniću da izgledate glupo, dodavaću preko celog terena dok vas gledam u oči. Sad je taj igrač sam, a sledeći put odbrana će paziti na dodavanja, pa će ostaviti više prostora Jokiću. Nikola ne želi da daje koševe. On igra košarku ‘unazad’… On je jedan od retkih igrača koji mogu da postižu 30 poena u proseku, a da im poeni nisu bitni”, objasnio je Kroford.

Kroford (44) je u NBA igrao od 2000. do 2020. godine, a trenutno radi kao sportski komentator.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare