Jokić objašnjava po kojim pravilima je teže: NBA ili FIBA?

NBA 26. sep 202223:20 3 komentara
Nikola Jokić
Kelley L Cox-USA TODAY Sports/Reuters

Grčka košarkaška superzvezda Janis Adetokumbo govorio je o tome kako je u evropskoj košarci i po FIBA pravilima znatno teže igrati u napadu nego što je to slučaj u NBA, a slične tvrdnje izneo je i dvostruki uzastopni MVP NBA Nikola Jokić. Srpski centar pojasnio je u čemu su glavne razlike u igri sa dve strane Atlanskog okeana.

Jokić je o razlici između NBA i evropske košarke govorio na konferenciji za medije u Denver Nagetsima povodom zvaničnog početka priprema za novu sezonu.

Povezano:

„Da, drugačije je. Delimično su za tu razliku zaslužna i pravila, ali je postavka na terenu drugačija. Dimenzije terena su različite, ne postoji pravilo ‘defanzivne tri sekunde u reketu’, pa centar odbrambenog tima može sve vreme da bude u reketu, a i trojka je bliže… Svi su zbog toga ‘nabijeni’. Bilo je interesantno ovog leta igrati opet po tim pravilima – bilo je to novo-staro iskustvo. Nisam dugo igrao po tim pravilima“, izjavio je Nikola Jokić.

„Da li je teže? Da, zbog toga što morate da razmišljate izuzetno brzo, recimo to tako. U NBA, kada prođete svog čuvara, možete da vidite kako pomoć odbrani dolazi, a u Evropi je pomoć već tu i morate da mislite u napred. Interesantno je“, kazao je Somborac.

Nagetsi su prethodnu sezonu završili sa skorom 48-34, a potom su eliminisani u prvoj rundi plej-ofa u duelu sa budućim šampionima – Golden Stejt Voriorsima. Naredna NBA sezona, 77. u istoriji lige, startuje 18. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare