Jokićevi brojevi opet istorijski, ali sada je malo drugačije

NBA 9. dec 202320:20 40 komentara
Nikola Jokić
Matthew Stockman/Getty Images

Srpski centar Nikola Jokić u fantastičnom maniru je otvorio NBA sezonu i predvodio je svoje Denver Nagetse, aktuelne šampione, do veoma dobrog skora. Međutim, prethodne dve utakmice donele su poraze i velike probleme za tim iz Kolorada. Najveći uzrok tome jesu nekarakteristično neefikasne partije njihovog najboljeg igrača – 28-godišnjeg Somborca.

U noći između srede i četvrtka Nagetse su savladali Klipersi, a dva dana kasnije isto su učinili i Hjuston Rokitsi. U dve utakmice Jokić je šutirao nesvojstveno loše – ukupno 18/58 iz igre.

NBA:

U pitanju je procenat od tek 31%, veoma nizak za centra, a naročito za Jokića, igrača koji je u poslednjih pet godina imao neke od najboljih ofanzivnih sezona istoriji košarke.

Američki statističari reagovali su munjevito i podacima ilustrovali kako je Jokić odjednom „ispao iz forme“. Doduše, statistika je prilično „nategnuta“.

Od 1951. godine nije se dogodilo da jedan centar šutne barem 55 puta iz igre u dve uzastopne utakmice, a da u uspešnost bude toliko niska. Četiri puta kada se to dogodilo, protagonista je bio legendarni Džordž Majkan, najveća zvezda iz prvih sezona NBA košarke.

Da li su partije protiv Klipersa i Rokitsa samo anomalije ili možda indikatori nepovoljnog trenda u dosad fenomenalnoj Jokićevoj sezoni? Navijači Denvera će odgovor dobiti u noći između ponedeljka i utorka, kada će „Zlatno grumenje“ gostovati Hoksima u Atlanti.

Biće to prilika da se ponovo sastanu dobri prijatelji i reprezentativne kolege – Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić, svetski vicešampion sa Srbijom i NBA šampion sa Denverom.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare