Kako će NBA odati počast velikom Raselu? Medžik ima ideju

Bil Rasel, Medžik Džonson
Image ID: 0017174636 via Guliver

Jedna od stvari po kojima će biti upamćena 2022. godina u svetu košarke je i odlazak najtrofejnijeg košarkaša u istoriji NBA – Bila Rasela. Ne treba sumnjati da će liga naći pogodan način da oda počast istinskom gorostasu ovog sporta, a jedan od predloga dao je i legendarni Ervin „Medžik“ Džonson.

Nekadašnji plejmejker Los Anđeles Lejkersa sugerisao je na tviteru da bi NBA mogla da povuče iz upotrebe dres sa brojem šest, tako da nijedan NBA tim neće imati taj broj na raspolaganju u znak sećanja na slavnog centra.

Povezano:

Takav potez ne bi bio bez presedana – u MLB, najjačoj svetskoj bejzbol ligi, nijedan tim ne koristi broj 42 u slavu čuvenog Džekija Robinsona. Član Bruklin Dodžersa bio je prvi tamnoputi igrač u istoriji MLB i srušio je rasnu barijeru.

Sličnu ulogu u NBA je imao i Rasel, koji se tokom svoje karijere, koju je u potpunosti proveo u Boston Seltiksima, neretko sretao sa rasizmom.

Međutim, postoji prilično velika prepreka za sprovođenje Medžikovog predloga – najpopularniji košarkaš sveta Lebron Džejms trenutno u Los Anđeles Lejkersima nosi „šesticu“. Ostaje da se vidi da li bi „Kralj Džejms“ bio voljan da se vrati broju 23, ili odabere neki treći broj u slučaju da komesar lige Adam Silver prihvati predlog Medžika Džonsona.

Komentari (0)

Vidi sve komentare