Kako je Džeri Vest postao NBA logo?

NBA 12. jun 202421:05 0 komentara
Džeri Vest logo
AP Photo/Richard Vogel, Michael Conroy via Guliver

Košarkaški svet je u sredu dobio istinski tužnu vest kada je objavljeno da je u 87. godini preminula ikona (figurativno i bukvalno) NBA – Džeri Vest.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Vanserijski je bio uspešan kao igrač, mnogi ga smatraju drugim najboljim belim igračem u istoriji košarke. Svih 14 godina profesionalne karijere proveo je u Los Anđeles Lejkersima koji su mu povukli dres, a neverovatno zvuči podatak da je 14 puta bio Ol-star.

Bio je i NBA šampion, MVP finala, najbolji strelac lige, najbolji asistent, četiri puta član najbolje defanzivne petorke, 10 puta član idealne petorke…

Estetski je njegova igra uvek bila bez premca – plenio je savršenom tehnikom, a za to mu je odata najveća moguća počast. Njegova silueta krasi logo NBA od 1969. godine.

NAJČITANIJE NA PORTALU SPORT KLUBA

Dragutin Topić besan: Nisu Angelini zviždali!

Orlove na treningu bodrilo 5.000 navijača (VIDEO)

Ako sve bude u redu Pešićev „drim tim“ je već poznat

To je Džeri Vest”, priznao je 2010. godine Alan Sigel, čovek kojeg je liga zadužila za kreiranje loga krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Uspešno je napravio logo za MLB, profesionalnu bejzbol ligu u SAD, a potom se latio posla u NBA.

Povezano:

Bila je fotografija koju je napravio Ven Roberts. Lepo je izgledala. Napravio sam skicu i bila je savršena – vertikalna i pokazivala je pokret. Prosto se sve poklopilo”, ispričao je Sigel.

Zbog čega NBA do 2010. godine nije želela da potvrdi da je to Vest?

Hteli su da institucionalizuju, a ne da individualizuju logo. Taj logo je postao nepogrešivi simbol košarke i želeli su da bude kolektivan.

Ipak, praktičnije rešenje je da NBA nije želela da plati Vestu činjenicu da je napravila medijsku imperiju koristeći njegovu siluetu. Čak je 2021. godine sekretar lige Adam Silver govorio da u pitanju nije Vest, već da “liči na njega”.

Vest nije želeo da ulazi u sudski spor sa NBA, ali je naglasio da misli da “NBA treba da bude sramota” zbog načina na koji je obavila čitavu situaciju.

Kada je Kobi Brajant 2020. godine tragično izgubio život, Kajri Irving je predložio da se logo NBA promeni na način koji bi “Crnoj Mambi” odao poštovanje, ali promena nije bilo. Na pitanje koje je dobio u jendom podkastu – kojeg bi igrača želeo da vidi kao njegovu zamenu na logou – Vest je 2017. godine odgovorio da ne bi mogao da odgovori jer bi to moglo da bude shvaćeno kao nedostatak poštovanja prema drugim košarkašima.

Ništa manje uspešna od igračke, bila je Vestova karijera NBA funkcionera. Bio je čelnik Los Anđeles Lejkersa, Memfis Grizlisa, Golden Stejt Voriorsa i Los Anđeles Klipersa, a u tom periodu je bio “arhitekta” mnogih uspešnih timova. Čak osam puta je vodio organizacije do šampionskog prstena – sa Lejkersima 1980, 1982, 1985, 1987, 1988 i 2000. godine, a sa Voriorsima 2015. i 2017.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!