Legenda odlazi: Dončić i Bobi dobijaju novog trenera

NBA 17. jun 202123:08 > 23:12
Rick Carlisle
REUTERS / Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Jedan od najvećih NBA trenera 21. veka Rik Karlajl objavio je da se povlači sa mesta glavnog trenera Dalas Meveriksa, tima čiji je glavni trener bio od 2008. godine i sa kojim je 2011. osvojio šampionski prsten.

NBA:

Posle brojnih razgovora koje sam imao ove nedelje sa vlasnikom Dalasa Markom Kjubanom, obavestio sam ga da se neću vratiti kao trener Meveriksa za sledeću sezonu. Bila je to isključivo moja odluka. Moja porodica i ja imali smo neverovatnih 13 godina iskustva sa sjajnim ljudima u sjajnom gradu. Dalas će uvek biti moj dom i uzbuđen sam zbog sledećeg poglavlja u svojoj karijeri trenera“, izjavio je 61-godišnji Rik Karlajl.

Kao glavni trener počeo je da radi 2001. godine i vodio je Detroit Pistonse u naredne dve sezone. Nagradu za trenera godine dobio je 2002, a trener Indijana Pejsersa bio je od 2003. do 2007. godine.

U Dalasu je ostavio dubok trag i ustoličio se kao jedan od najcenjenijih i najkvalitetnijih NBA trenera u poslednjoj deceniji, naročito kada je u pitanju ofanziva.

Pre trenerske, Karlajl je imao i igračku karijeru u NBA – kao bek je proveo pet godina u NBA igrajući za Boston Seltikse, sa kojima je bio i šampion, Njujork Nikse i Nju Džersi Netse.