Melov ili Jokićev broj 15: Čiji dres Denver treba da povuče?

NBA 25. maj 202319:17 6 komentara
Karmelo Entoni, Nikola Jokić
Cal Sport Media via AP Images via Guliver Image

Odluka Karmela Entonija da završava karijeru izazvala je benignu raspravu na društvenim mrežama, budući da postoje presedani da se odaju počasti igračima sa istim brojem u "franšizi."

Povezane vesti

Reč je o dresu sa brojem 15, budući da su Njujork Niksi uspostavili presedan da se isti broj može povući dva puta.

Najava odlaska u penziju trećeg pika Nagetsa na čuvenom draftu 2003. izazvala je neobičnu i relativno sterilnu raspravu na društvenim mrežama. Igrač, koji je bio ključan u povratku Denvera na glavnu scenu od svog debija nosio je broj 15 u ekipi iz Kolorada, a danas je on u vlasništvu dvostrukog MVP lige Nikole Jokića.

Čiji broj treba da se povuče iz upotrebe i podigne pod svodove dvorane u Denveru? Pitanje je koje se postavlja poslednjih dana, a odgovor je prilično jednostavan.

Ako su obojica zaslužni košarkaši Nagetsa, a jesu, obojica mogu da imaju svoj dres na vrhu „Bol Arene“. Postoji istorijski presedan, zanimljivo takođe sa brojem 15, koji to objašnjava. Dresovi Dika Megvajera i Irla Monroa iz Njujork Niksa na vrhu su „Medison Skver Gardena“. Prvi je počast dobio mnogo godina nakon povlačenja, pa je zbog toga drugi mogao da nosi njegov broj decenijama kasnije. Sa vremenom su obojica imali čast da budu među istaknutim igračima sa najvišim ličnim priznanjem koje klubovi dele u Sjedinjenim Državama.

Slučaj Denvera je identičan. Melo će moći da dobije svoje svoje priznanje ako franšiza tako odluči, a prema dosadašnjim rezultatima i uspesima jasno je da će Jokićevo prezime sigurno jednog dana biti pod svodovima dvorane u Koloradu. Uostalom, Nagetsi su sa srpskim reprezentativcem prvi put u istoriji izborili plasman u veliko NBA finale. Šampionski „prsten“ bi zaokružio i zapečatio njegovo mesto u analima kluba i lige.

Džef Grin, Jokićev saigrač, predložio je da se odabere poštena i zadovoljavajuća opcija za obojicu.

„Nadam se da mogu da povuku dresove i Nikole i Karmela. Obojica zaslužuju. Melo je franšizu ponovo stavio na kartu,“ poručio je 36-godišnji košarkaš.

Debver će se u finalu NBA lige sastati sa Majamijem ili Bostonm, a klub sa Floride u odlučujućoj seriji Istoka vodi sa 3-1.

Komentari (6)

Vidi sve komentare