Program rada koji Nikola Jokić tri godine nije propustio

NBA 20. jul 202212:07 > 12:08 9 komentara
Nikola Jokić
Jevone Moore/Icon Sportswire NBA/Guliver Images

Nikola Jokić nedavno je sa Denver Nagetsima potpisao najveći ugovor u istoriji vredan 270 miliona dolara, a dvostruki MVP ima ustaljenu rutinu kone se ne odriče.

Povezane vesti:

Kako tačno izgleda dan srpskog centra? Na dan utakmice, ujutru sa saigračima ima lagani šuterski trening – to je jedini trenutak kada ekipa kolektivno razgovara o akcijama, vrstama odbrane i protivniku.

Razgovara se o taktici, a zatim igrači idu u hotel, odmore se i dolaze u salu tri-četiri sata pred utakmicu.

Svaki igrač ima svoju rutinu i sebi namenjeno vreme za rad sa specijalizovanim trenerima. Jokićev lični trener najviše pod svojim nadzorom ima trojicu igrača tokom sezone.

On radi sa Jokićem 20-30 minuta. Posle toga – kada drugi igrač dođe na teren – Jokić sa ličnim trenerom radi video analizu u trajanju u 15-20 minuta. To mogu da budu različite stvari: isečci sa prethodne utakmice, dobri i loši potezi, ili priprema za predstojeći okršaj.

Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Kada se utakmica završi, Jokić se vraća da dodatno vežba nezavisno od toga koliko je vremena proveo na terenu. Srpski centar radi sa bućicama, da bi se sve završilo istezanjem.

„Počeo je tu rutinu pre tri godine“, kaže Martinas Pocijus, nekada profesionalni košarkaš, a sada član stručnog štaba Denver Nagetsa.

Posle svake utakmice, odradi svoj deo sa trenerima, nije preskočio taj deo u poslednje tri godine. Ljudi misle da je samo u pitanju talenat – jeste i to, ali on i mnogo rad. Kada se najbolji igrač ponaša tako, onda to prelazi i na druge – postalo je deo naše timske kulture“, ističe Pocijus u intervjuu za Basket News.

Nikola Jokić
Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports via Guliver

Jokić i druge zvezde Nagetsa imaju na raspolaganju devet trenera specijalista za određeni deo igre.

„To je jedna od najvažnijih pozicija u NBA timovima. Ceo koncept brzog napretka naslanja se na individualni razvoj s tim trenerima, a ne na timske treninge. Raspored je toliko gust da nema vremena za mnogi timskih treninga“, ističe 36-godišnji Pocijus i dodaje:

„To je još novo u Evropi, ali je veoma važno. Doći ćemo i do faze u kojoj svaki tim ima barem jednom takvog trenera“.

Jokić je prošle sezone prosečno beležio 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija.