Rezultati glasanja: Koliko je ubedljivo Jokić pobedio?

Košarka 9. jun 202113:31 > 13:37 7 komentara
Nikola Jokić
Michael Reaves/Getty Images

Srpski centar Nikola Jokić proglašen je za najboljeg igrača NBA za regularnu sezonu 2020/2021, a pogled na rezultate glasanja sugeriše da je košarkaš Denver Nagetsa u očima glasača bio bez premca u najjačoj svetskoj ligi od decembra do maja.

Jokić je izabran za najkorisnijeg igrača lige ispred centra Filadelfije Džoela Embida i plejmejkera Golden Stejta Stefa Karija.

Nikola je MVP:

Format glasanja bio je sledeći – svaki od glasača („brižljivo birani nepristrasni sportski novinari“) morao je da pošalje pet imena za ovu nagradu, poređanih od onog za kojeg misle da najviše zaslužuje priznanje, do onog koji ga najmanje zaslužuje. U skladu sa brojem na spisku, košarkaši su dobijali određeni broj poena.

Na kraju je ubedljivu pobedu odneo srpski centar sa 971 bodom, a najbliži pratilac Žoel Embid imao je 586. Treći je bio Stefen Kari sa 348.

Apsolutnu Jokićevu dominaciju u ovom izboru ilustruje činjenica da je dobio 91 od potencijalnog 101 prvog mesta. Najbliži pratilac Jokiću po broju prvih mesta na glasačkim karticama bio je Kari, sa svega 5 glasova.

Kris Pol iz Finiks Sansa imao je 2, Janis Adetokumbo i Žoel Embid po 1, a glas za najkorisnijeg igrača NBA dobio je i plejmejker Njujork Niksa Derik Rouz?!

Samo jednom u istoriji MVP izbora u NBA jedan košarkaš je bio jednoglasno izabran – dogodilo se to 2016. godine kada je Stef Kari nagrađen za svoju istorijsku sezonu. Sezona 2020/2021. donela je Kariju najviše poena u MVP trci još od te slavne 2016. godine.

Dvaput se događalo da igraču samo jedan glas nedostaje za jednoglasni MVP izbor – 2000. godine Šakilu O’Nilu i 2012. godine Lebronu Džejmsu.

Ostali igrači koji su dobijali glasove u MVP izboru bili su Luka Dončić, Demijan Lilard, Džulijus Rendl, Rudi Gober, Rasel Vestbruk, Ben Simons, Džejms Harden, Lebron Džejms i Kavaj Lenard, ali nijedan od njih nije dobio nijedno prvo mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare