Skot Polard ima novo srce koje daje 10.000 otkucaja više

NBA 24. feb 202410:55 0 komentara
Getty Images - Instagram/Bleacher Report

Lepe vesti stižu iz Indijanapolisa, gde je bivšem NBA košarkašu izvršena transplatacija srca.

Šest dana nakon najtežeg hirurškog zahvata na telu čoveka, 49-godišnjak iz Mareja u Ohaju pokazao je da ga nije napustio vedri duh i smisao za humor, zbog čega je važio za omiljenog saigrača i važnu figuru u svlačionicama Detroit Pistonsa, Sakramento Kingsa, Indijana Pejsersa, Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa.

Naprotiv.

Sa novim, zdravim srcem, koje će mu doneti 10.000 novih otkucaja dnevno u odnosu na ono sa kojim je rođen i pod čijim „naponom“ je odigrao 11 sezona u najjačoj ligi sveta, Polard je dao i prvi intervju iz postelje u Vanderbilt bolnici nedaleko od dvorane u kojoj je tri sezone nosio dres Pejsersa.

„Generalno se osećam bolje sada nego kada sam došao ovde. I to je najluđe u celoj priči, jer je i dalje sve veoma sveže, i dalje se oporavljam. Dug je put preda mnom“, rekao je, pokazujući na kopče koje spajaju 13 centimetara dug rez na njegovim grudima.

„Pomislili biste da sam bio otvoren do stomaka, jer je hirurzima bilo potrebno mnogo prostora da bi izvadili moje srce i vratili novo unutra, ali to je sve“, rekao je reproterki En-Mariji Tirnon.

Koliko god bila komplikovana operacija, najneizvesniji deo bila je potraga za donorom, čije će srce odgovarati 211 centimetara visokom i 136 kilometara teškom čoveku.

„Moj krug donora je bio veliki, ali koliko god to srce bilo veliko, još je veći čovek koji mi je poklonio život. I to je nešto što nikada neću moći da vratim. Tako da, to je takođe proces sa kojim moram da se izborim, sa emotivne strane“, pričao je član čuvene, ne samo kod nas, generacije Kingsa s početka ovog Milenijuma, u kojoj su nastupali Vlade Divac, Peđa Stojaković, Kris Veber, Majk Bibi, Dag Kristi, Hido Turkoglu, Džerald Valas, Bent Prajs i pet sezona na poziciji rezervnog centra, Skot Polard.

Kaže da namerava da stupi u kontakt sa porodicom svog donora.

„Sve što znamo je da tamo negde postoji veliki čovek, sa velikim srcem i sve što u ovom trenutku znam je da za svog života nije bio gord i sujetan čovek“, rekao je Polard, koji je rekao da ide u kratke šetnje da puta dnevno i da je bio dirnut porukama koje je dobio od porodice, prijatelja, saigrača, rivala, poznanika i običnih ljudi, navijača.

Do prošle nedelje, njegov najveći podvig u karijeri bila je šampionska titula sa Boston Seltiksima u sezoni 2007/08, kada je odlučio i da se povuče.

Danas je to već mala stvar…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!